Flintastek med nötcrunch, kryddsmör och hemmagjord potatissallad

Ett klassiskt recept i lyxig tappning

Jag vill slå ett slag för en orättvist bespottad styckningsdetalj. En sommarplåga, som envist biter sig fast och serveras med potatissallad. En klassiker, som tidigare gick att finna på var och varannans engångsgrill… Jag talar förstås om flintasteken. Flintasteken har fått stå ut med elaka ord en bra tid nu. Kanske beror det på att den misshandlats år efter år på de vidriga engångsgrillarna?

Först och främst, en stor eloge till ICA som inte längre tar in och säljer engångsgrillar. Dessa bovar måste bort – och inte minst för miljöns skull, men också för att de inte på något vis kan göra en köttälskare lycklig. Med tanke på de tändmedel de innehåller och med tanke på att de inte har några som helst zoner när det kommer till värme är de rätt värdelösa. Grillning handlar inte om att få maten klar – det handlar om mycket mer än så; umgänget, dofterna, det meditativa lugnet som infinner sig när man påtar där i godan ro och att till slut få en underbart grillad köttbit.

Här kommer flintasteken in i bilden. En flintastek kommer oftast i någon form av marinad, inte sällan proppad med grillgrydda. Inga problem! Skölj av den och gör en ny egen god marinad eller glaze som du penslar steken med. Att den legat i en marinad innan gör den mör och god och ger den en grundsmak. Men du måste som sagt inte behålla den ursprungliga marinaden till slutskedet.

Så väcker du liv i flintasteken

Madeleine Landley röker matPersonligen tycker jag att flintasteken är en smart detalj som låter oss ta tillvara på alla djurets detaljer. När allt kommer till kritan äter de flesta inte en skinkstek på sommaren, och då är denna finurliga detalj, som skärs rakt över alla de olika delarna på grisens rumpa, ett ypperligt sätt att anpassa de i övrigt lite trista bakdelarna till en fin sommardetalj. Visste du förresten att flintasteken kommer från samma område som julskinkan och är en skiva som skärs ut tvärs över alla skinkmuskler och ben? Det är därför den blir så stor. Till en början kallade man flintastek för ryss-stek, men eftersom detta inte hyste någon större framgång bytte man namn till flintastek – faktiskt med inspiration från familjen Flinta.

Förutom de ovarsamma tillagningsmetoderna och alldeles för höga temperaturer handlar det också om hur man skär upp köttet. Varför inte låta det vila i folie efter grillningen och sedan skära upp den till skivor som en flankstek? Rakt över köttet fibrer, så klart.

Typisk sommarmat

Tillbehören är också viktiga. Just denna gång går köpe-potatissalladen bort och ersätts med en härlig, hemmagjord och rustik potatissallad med kapris, rödlök, soltorkade tomater och rucola. Som ett litet retro-inslag serverar jag den också mer ett hemmagjort chili-kryddsmör och en knaprig nöt-crunch. Då får man ett gäng olika texturer som blir till ljuv musik i munnen när det är dags att äta.

Väljer du svenskt kött till din flintastek kan du grilla köttet till en lägre sluttemperatur. Det svenska grisköttet testas nämligen för salmonella och trikiner, så du måste alltså inte köra det tills det dammar i munnen. Jag brukar landa någonstans mellan 63-65 grader på många fläskdetaljer. När det vilar i foliet efter tillagningen stiger det också ytterligare en eller ett par grader. Med detta recept blir klassikern flintastek med potatissallad riktigt gott – bara man ger lite kärlek till grillningen, och matchar de hela med ett passande vin i glaset. Varför inte ett lättare rödvin eller ett glas rosé? Tänk på att kryddsmöret innehåller chili så ett lite fruktigare vin kan vara att föredra.

» Här hittar du fler recept på goda sommarrätter

Hickorypenslad flintastek med nötcrunch, kryddsmör och hemmagjord potatissallad

För: 4 personer

Flintastek med nötcrunch, kryddsmör och hemmagjord potatissallad

Kryddsmör:

1 röd chili
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
25g smör

Hemmagjord potatissallad:

800g små runda, fasta potatisar
1 dl kapris – gärna stora med skaft
1 liten rödlök
10 bitar soltorkade tomater i olja
70g rucola
1,5 dl kallpressad olivolja
1 citron (skal + 1 msk saft)
salt, peppar

Nötcrunch:

1 dl sötmandel
0,5 dl hackad, krusbladig persilja
salt

Flintastek:

1 flintastek
2-3 dl hickorysås/grillsås

  • Finhacka chili och vitlök. Blanda med salt och rumsvarmt smör. Forma till en rulle med hjälp av plastfolie och lägg sedan svalt i kylen så det stelnar. Skiva upp vid servering.
  • Gnugga potatisarna rena och koka dem i saltat vatten med skalet kvar. Efter cirka 10 minuter, eller när potatisen är färdigkokt, slå av kokvattnet och häll på kallt vatten så kokningen avstannar. Tärna sedan upp potatisen. Blanda i en skål tillsammans med kapris, klyftad rödlök, strimlade soltorkade tomater och rucola. Rör ihop olivolja med rivet skal från en citron, 1 matsked citronsaft samt salt och peppar. Slå vinägretten över potatissalladen och blanda. Ett gott tips är att byta en del av olivoljan mot lite av oljan som de soltorkade tomaterna legat i.
  • Hacka mandeln och rosta den i en torr panna. Låt svalna och blanda med persilja och lite salt. Strössla crunchen över köttet vid servering.
  • Skölj av flintasteken och torka av den med hushållspapper. Om flintan har svål, skär några snitt i den så köttbiten inte viker sig under grillningen. Lägg flintan på en riktigt varm grill och pensla med grillsås under grillningen. Salta och peppra. Flytta flintan så den får klart på medelvärme tills den fått en innertemperatur på cirka 62-63°C inuti – använd en stektermometer. Lyft av köttet och låt det vila 15 minuter i aluminiumfolie. Skär sedan bort eventuell svål och skär upp köttet till smala remsor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.