Förrätt och huvudrätt till midsommar

Förrätt och huvudrätt till sommaren

Med midsommar kommer också regnet. Är det inte konstigt? Det är sällan man firar en solgassande midsommar utan en droppe regn. Vi har visserligen firat desto fler soliga midsomrar än regniga, så visst beror det på var man befinner sig. I de fallen verkar skärgården vara ett säkert kort.

Man ska förstås inte låta sig påverkas av dåligt väder för en trevlig midsommar har också med god mat och dryck samt trevligt sällskap att göra. Här hittar du bästa recepten till midsommar 2016.

Recept till midsommar av Jimmi Eriksson

Denna midsommar bjuder Landleys kök på ett exklusivt recept av regerande mästaren i Årets Kock, Jimmi Eriksson. Årets Kock är svenska mästerskapet i professionell matlagning. Tävligen hålls varje år med semifinaler på olika orter runt om i Sverige, till vilka Sveriges bästa kockar försöker kvala in. Det hela avslutas med en spännande final där man gör upp om titeln Årets Kock. Vill du ha mer information om tävlingen är ett besök på webbplatsen Årets Kock att rekommendera.

Årets Kock Final 2016, Tom Sjöstedt, Jimmi Eriksson och Daniel RämsSedan fem år tillbaka är jag officiell bloggare för tävlingen Årets Kock. I och med detta är jag med på tävlingarna, fotar och skriver om det hela. På det personliga planet är det otroligt utvecklande och inspirerande att både se och smaka på den mat som lagas upp. Så här högklassig mat ser man bara om man går på finkrog. Läs gärna mer och se foton från tävlingarna i Årets Kock här i Landleys kök.

Hur kul är det då inte att kunna bjuda på ett riktigt härligt sommarrecept som har skapats av Årets Kock 2016?

Årets Kock 2016

Jimmi arbetar fortfarande på krogen Lilla Ego i Stockholm (tillsammans med Daniel Räms, Årets Kock 2013, och Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008) och kör sedan vinsten i Årets Kock också mycket frilansjobb via egna företaget.

Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016 och Madeleine LandleyJag och Jimmi möttes upp på Restaurangakademien i Stockholm och komponerade tillsammans en midsommarmiddag där jag lagade förrätten och Jimmi huvudrätten. Tanken med det hela var att laga goda rätter på råvaror som är i säsong och som inte är knepiga att tillaga. Recepten hittar du nedan.

Jag passade förstås också på att fråga Jimmi hur han firar midsommar och vad han helst ser att det står för mat på midsommarbordet.

”Jag firar helst midsommar ute i skärgården, med god mat och gott sällskap hela dagen lång. Matjessill är väldigt viktigt för mig med klassiska tillbehör. Sen är det ju självklart att man vill ha färskpotatis och allt annat som hör till. Jag ser mat som en gemenskap. Att laga mat tillsammans är ett härligt sätt att umgås och ha kul”, säger Jimmi.

Trerätters meny till midsommarafton

Vad ska man då välja för efterrätt till midsommar? Ja, förrätt och efterrätt till midsommar hittar du nedan. Avsluta det hela med en vit chokladmousse med passionsfrukt som man gör i förväg, en vuxnare approach på jordgubbstårtan i form av grillad sockerkaka med marinerade jordgubbar och grädde eller världens godaste ananaspaj.

Förrätt: Stekt lax med nypotatis, pepparrotscreme och löktravsolja

Av Madeleine Landley

Stekt lax med nypotatis, pepparrotscreme och löktravsolja

Löktrav är en riktigt härlig växt som smakar milt av lök. Växten kommer redan i mars-april och får större blad ju längre den växer. I början av sommaren har den växt klart och börjar vissna ner, men spanar man runt om de nedvissnade löktravsplantorna brukar nya späda blad växa upp från nya skott runt om. Löktrav växer över hela Sverige, till skillnad från ramslöken, och har också smak av lök. Får man inte tag i löktrav kan man ta ramslök. Det går också bra att mixa oljan med ett knippe gräslök och en liten vitlöksklyfta. Denna förrätt går förstås också att servera som huvudrätt om man så vill. Som variation och för lite snabbare tillagning kan man också byta laxen mot matjessill – det blir precis lika gott.

För: 4 personer

Grön löktravsolja:

1 dl olivolja
4 stora blad löktrav eller ramslök
salt, peppar

Pepparrotscreme:

3 msk färsk, riven pepparrot
2 dl creme fraiche
salt

12 små nypotatisar
1 knippe grön sparris

Vinkokt knipplök:

2 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk vatten
salt, peppar
4 knipplökar

Stekt lax:

400g laxfilé (tjock bit)
salt, peppar

Till dekoration:

1 dl gröna, frysta ärtor
4 rädisor
färsk körvel
gräslöksblommor

1. Hacka löktravsbladen till mindre bitar och ha ner i en skål tillsammans med olja. Mixa löktravsoljan så slätt det går med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

2. Riv pepparrot och blanda med creme fraiche. Smaka av med salt och ställ svalt.

3. Koka potatisen till den mjuknat, cirka 10 minuter. Skär sparrisen till mindre bitar och lägg i det kokande vattnet cirka 1-2 minuter på slutet.

4. Koka upp en kastrull med vin, vatten, socker, salt och peppar. Skär knipplökens stam till stubbar och halvera själva löken. Lägg löken i det kokande vinet och låt den sjuda cirka 5 minuter.

5. Skär laxen till lagom stora bitar och stek den hastigt på varje sida i en het panna med smör, eller grilla den.

6. Tina ärtorna och hyvla rädisorna på en madolin (eller skär tunt med kniv). Bred ut pepparrotscremen på en tallrik och ringla löktravsolja ovanpå. Fördela ut lax, potatis, sparris, lök, ärtor och rädisor ovanpå. Dekorera med färsk körvel och gräslöksblommor.

Huvudrätt: Grillad fläskkarré, sparris och salladslök med chorizokrust och potatisskum

Av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

Grillad fläskkarré, sparris och knipplök med chorizokrust och potatisskum

Jimmi älskar grillad fläskkarré. För att få in lite mer smak på tillbehören använder han chorizo som i denna krust gör att rätten binder ihop och får en härlig textur. Det blir smakrikt men ändå fräsch när man vill ha en god rätt till sommaren.

Alla kanske inte har en sifon därhemma. Som alternativ till potatisskummet kan man slarvigt mosa potatis och lök, ha i lite mindre vätska och servera som ett mos eller stomp.

För: 4 personer

Chorizokrust:

1 dl pankoströbröd
100g rå chorizo

Potatisskum:

1 knippe knipplök
200g mandelpotatis
1 dl creme fraiche
0,5 dl mjölk
50g smör

Grillad fläskkarré:

400g fläskkarré
matolja
salt

Grillad sparris och lök:

15 gröna sparrisar
200g salladslök
matolja
salt

Picklad silverlök:

1 silverlök
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten

Till dekoration:

röd oxalis
färsk körvel

1. Rosta pankoströbrödet i 150°C i ugnen tills det blivit gyllene. Dra bort skinnet från chorizon och skär ner innanmätet till små bitar. Stek chorizon med lite olja, ha ner pankot på slutet och smaka av med salt.

2. Skala potatisen. Skär potatis och lök till mindre bitar och koka i saltat vatten till det mjuknat. Sila av vattnet och mixa slätt tillsammans med creme fraiche, mjölk och smör. Smaka av med salt, häll upp på en sifonflaska och fyll med en eller två kolsyrepatroner för önskad konsistens.

3. Ta fram fläskkarrén en timme innan tillagning. Olja, salta och peppra karrén och lägg på grillen. Grilla tills innertemperaturen kommit upp till 58°C och låt köttet sedan vila.

4. Blanda tolv stycken sparrisar och salladslök med salt och olja. Lägg dem på grillen och grilla så de blir lätt sotade och mjuka – men med lite krispighet kvar. Hyvla resten av sparrisen tunt på mandolin och lägg i kallt vatten.

5. Skiva silverlöken tunt på mandolin och lägg i en bunke. Koka upp ättika, socker och vatten och slå det sedan på löken.

6. Plocka små blad av röd oxalis och körvel och garnera med.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Lyxa till det i sommar! Här hittar du goda recept på förrätt och huvudrätt till sommaren, skapade av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.