Klassisk och enkel sommarmat
En fransk potatissallad är smidigt och god sommarmat. vare sig man ska äta hemma på terassen, balkongen eller vill sticka ut på picknick i gröngräset. I detta recept samsas den franska potatissalladen med härliga inslag från medelhavet.
Jag brukar servera min potatissallad till en bit grillat kött, fisk, kyckling eller vego. Eller bara äta den precis som den är. Saknar man den matigare känslan kan man blanda i strimlad, lufttorkad skinka, lite kikärtor eller kidneybönor eller något annat som man gillar. Den är som sagt också perfekt picknickmat då det bara är att ösa ner i en matlåda och ta med ut. Smidigt!
» Här hittar du fler recept på goda sallader
Fransk potatissallad
Potatissallad:
1 kg fast potatis
1 röd paprika
1 röd lök
1 dl solrosfrön
70g rucola
10 bitar soltorkade tomater
3 msk kapris
1 burk kalamataoliver
Vinägrett:
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk senap
1 tsk sambal oelek
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano, timjan
1. Behåll skalet på potatisen och skrubba den noga. Koka den hel i saltat vatten till den blivit mjuk (ca 15–20 minuter). Slå av vattnet och fyll kastrullen med kallt vatten. Ställ åt sidan ett par minuter och tärna sedan potatisen
2. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och ha ner skivad paprika, rödlök och solrosfrön. Stek till löken mjuknat och ha sedan ner allt i en skål.
3. Blanda ner rucola, tärnad potatis, strimlade soltorkade tomater, kapris samt oliver i skålen.
4. Pressa vitlök och blanda ihop med olivolja, senap, sambal oelek, vinäger och kryddor. Kör vinägretten i micron en halv minut och ringla sedan över salladen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej!
Hittade din sida när jag sökte på mat till kommande studentskiva.
Tänkte fråga dig och blir glad om du hinner svara (men förstår om du inte hinner) Jag har bl.a tänkt varmrökt lax med potatissallad och ser att du har flera olika potatissallader. Fransk potatissallad är nog det jag siktar på men är det dumt att göra till många? Tänkte att göra den dagen innan eller vad tror du.? Vilken av alla dina sallader skulle du satsa på?
Det kommer även finnas vegetarisk smörgåstårta och ädelostpaj på bordet.
Tack på förhand
Ulrika
Hej Ulrika.
Gör hellre för mycket än för lite. Det finns inget värre än att stå utan mat eller att folk inte vågar ta för att det finns för lite mat.
Min absoluta favorit när det kommer till potatissallad är denna potatissallad med soltorkade tomater och röd lök. Den görs enkelt i ugnen och har massor av god smak. Dessutom kan man dryga ut den med rucola. Denna potatissallad funkar också fint att göra dagen innan. Ska du göra en med sallad i, vänta med att ha i salladen när du ställer fram den så den inte blir saggig.
Mvh
Madeleine