Fransk potatissallad

Klassisk och enkel sommarmat

En fransk potatissallad är smidigt och god sommarmat. vare sig man ska äta hemma på terassen, balkongen eller vill sticka ut på picknick i gröngräset. I detta recept samsas den franska potatissalladen med härliga inslag från medelhavet.

Jag brukar servera min potatissallad till en bit grillat kött, fisk, kyckling eller vego. Eller bara äta den precis som den är. Saknar man den matigare känslan kan man blanda i strimlad, lufttorkad skinka, lite kikärtor eller kidneybönor eller något annat som man gillar. Den är som sagt också perfekt picknickmat då det bara är att ösa ner i en matlåda och ta med ut. Smidigt!

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Fransk potatissallad

Fransk potatissallad

För: 8-10 personer

Potatissallad:
1 kg fast potatis
1 röd paprika
1 röd lök
1 dl solrosfrön
70g rucola
10 bitar soltorkade tomater
3 msk kapris
1 burk kalamataoliver

Vinägrett:
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk senap
1 tsk sambal oelek
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano, timjan

1. Behåll skalet på potatisen och skrubba den noga. Koka den hel i saltat vatten till den blivit mjuk (ca 15–20 minuter). Slå av vattnet och fyll kastrullen med kallt vatten. Ställ åt sidan ett par minuter och tärna sedan potatisen

2. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och ha ner skivad paprika, rödlök och solrosfrön. Stek till löken mjuknat och ha sedan ner allt i en skål.

3. Blanda ner rucola, tärnad potatis, strimlade soltorkade tomater, kapris samt oliver i skålen.

4. Pressa vitlök och blanda ihop med olivolja, senap, sambal oelek, vinäger och kryddor. Kör vinägretten i micron en halv minut och ringla sedan över salladen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.