Fransyska i Crock Pot med aprikoser

Recept på fransyska

Jag tycker inte om att göra som alla andra. När jag var liten kallade mamma mig för ”kärringen mot strömmen” – det var förstås kärleksfullt sagt, men jag ser det som en fördel att inte alltid göra saker enligt regelboken. Muffins och limpor behöver inte alltid göras i form av bröd, blommor behöver inte bara stå i rabatten, och hamburgare behöver inte alltid göras av köttfärs.

Laga annorlunda mat i slökokare

Har man en gång fått kläm på matlagningen är det kul att dra det till sin spets och trixa till det – man behöver inte alltid göra som man ska. För det mesta gör jag alltid en stek av en stek, men den här gången tog jag hjälp av Crock Poten för att få till möra, fina kotletter. Just den dagen hittade jag en stek av fransyska från Scan – priset var så bra att den fick åka med hem.

Lagom till hösten finns det massor av fina grönsaker och frukt i butiken till bra priser. Därför kändes det som ett givet val med aprikoser, morötter och rödbetor som tillbehör.

Fransyska i Crock Pot med aprikoser

För: 4 personer
Tid: 5 timmar + 35 minuter
Temperatur | Ugn: 200° | Crock Pot: Låg

Fransyskakotletter

Fransyskakotletter:

1 kg fransyska
4 msk rosa vildsalt
4 dl vitt vin
6 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
8 kvistar färsk rosmarin
peppar
steksnöre
2 msk balsamic cream

Rödbetspuré med getost:

75g färsk getost (president)
300g rödbetor
2 msk creme fraiche
salt, peppar

Morotsgratänger:

8 morötter i blandade färger
3 ägg
2,5 dl grädde
1 vitlöksklyfta

Panngrillade aprikoser:

8 aprikoser
1 msk råsocker

1. Ansa fransyskan och klappa in valfria kryddor, eller rosa hallonsalt. Låt köttet vila ca 15 minuter, skär sedsn till fyra tjocka bitar rakt över fiberriktningen. Knyt ihop varje bit med steksnöre och peta in kvistar av rosmarin under snöret.

2. Halvera vitlökar och strimla upp chilin. Ha ner allt i Crock Poten tillsammans med vitt vin. Fördela ut köttbitarna och starta grytan. Låt stå i 5 timmar på lägsta effekten.

3. Skiva upp morötterna och fördela ut i inoljade små ugnsfasta formar (ca 12 cm). Vispa ihop grädde, ägg, pressad vitlök och kryddor. Slå över stanningen och ställ in i ugnen i 200°C i ca 35 minuter.

4. Skala rödbetorna och dela till mindre bitar. Koka mjuka i saltat vatten (ca 25-30 minuter). Slå av vattnet och ha ner rödbetorna i en mixer. Klicka i creme fraiche och ha ner getost. Kör till en slät creme.

5. Hetta upp en grillpanna och börja med att steka på halverade aprikoser. Stek bara nån minut på varje sida och lägg sedan ur aprikoserna. Strö råsocker över snittytan och låt svalna. Stek på köttet på hög värme så att köttbitarna får grillränder. Ringla över balsamico under stekningen (förslagsvis med körsbärssmak från Oliviers & Co). Servera med några salladsblad.

Rekommenderat vin till: SomeZin White Zinfandel (6421) 209:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.