Frasig panerad fisk och rotsaker i airfryer med dillsås

Visst blir det frasigt i en airfryer

Jag måste ändå hålla med om att maten blir frasigare i en airfryer än vad den blir i en vanlig ugn. Varför jag jämför med ugn beror ju på att en airfryer just är en minivarmluftsugn. Eftersom maten kommer närmare värmen blir den riktigt frasig och fin när man har på en skvätt olja på maten.

Denna gång fick det bli en frasig panerad fisk och rotsaker i airfryer med dillsås. Till denna goda middagsrätt gör jag alltså även rotsakerna i airfryern. Visst kan man tillaga dem i en vanlig ugn om man känner för det, men ärligt talat är det ju ganska oekonomiskt att värma upp en stor ugn som drar en mer energi än en airfryer och som dessutom behöver gå längre tid och so först måste värmas upp innan maten ska in. Jag lägger således först in rotsakerna och kör dem i fryern. Sedan får de ligga på varmhållning i ett foliepaket medan fisken frajjas.

Panera i corn flakes

Gör ditt eget ströbrödFisken i sin tur rimmar jag först för att den ska få en fastare textur och en jämnare mer genomgående sälta. När jag rimmar fisk brukar jag beräkna ungefär 1 deciliter vatten och 1 tsk salt per 100 gram fisk. Sedan panerar jag den i corn flakes. Corn flakesen är helt vanliga frukostflingor som jag maler i en mixer till lagom storlek.

Corn flakes-krosset förvarar jag i en burk på precis samma vis som jag förvaras vanligt ströbröd. När man sedan vill ha en annorlunda och frasig panering är det bara att plocka fram burken med corn flakes-kross. Smidigt!

Corn flakesen ger en riktigt frasig yta och god smak, men vill man hellre panera i vanligt ströbröd gör man det. Eller varför inte i pankoströbröd som numera också finns som glutenfritt? Corn flakes är ju också naturligt glutenfria eftersom de görs på majs. *Dock de kan kontamineras under produktionen av andra spannmål som innehåller gluten, samt att visa sorter kan innehålla maltextrakt från korn. Därför får man hålla ett öga på vad som står på förpackningen om man är känslig för gluten.

» Här hittar du fler recept för airfryer

Frasig panerad fisk och rotsaker i airfryer med dillsås

Frasig panerad fisk och rotsaker i airfryer med dillsås

För: 4 personer

Rimmad fisk:

400g vit fisk, ex pangasius, torsk eller sej
4 tsk strösalt
4 dl vatten

Sås:

2 msk kapris
1,5 tsk citronskal
1,5 msk hackad dill
2 dl crème fraiche
salt

Rotsaker:

400g rödbetor
500g fast potatisar
3 morötter (ca 300g)
30 cm purjolök
1 rött äpple
salt

Panering:

2–3 dl malda corn flakes*
0,5–1 dl vetemjöl
1 ägg + en nypa salt
olja, gärna på sprayflaska

  • Dela fisken till lagom bitar. Använder du pangasius, dela filéerna utmed mitten och sedan på hälften. Rör ut saltet i vattnet och lägg i fisken. Låt stå i ett par timmar i kylskåp.
  • Krama ur och hacka kaprisen. Rör ihop kaprisen med rivet citronskal, dill, crème fraiche och en liten nypa salt. Ställ såsen svalt.
  • Skala rödbetor och potatis och tärna i ganska stora bitar. Skala morötterna, dela dem i cirka 6 cm långa bitar och skär varje bit till fyra stavar. Skär purjolöken i 10 cm långa bitar och skär dem till fyra ”stavar” som morötterna.
  • Lägg rödbetor och potatis i korgen till airfryern. Har du en airfryer med perforerad korg, lägg först en bit aluminiumfolie i botten. Ringla över lite olja och kör rotsakerna i 15–20 minuter på 180°C. Lägg i morötterna och kör dem i 5 minuter. Kärna ur och tärna äpplet. Lägg i äpple och purjolök i airfryern och kör ytterligare 5 minuter – totalt 25 minuter. Lägg över allt i ett foliepaket så det håller sig varmt.
  • Häll corn flakes i en mixer och mixa till ett lagom grovt pulver. Häll mjöl på ett fat, vispa upp ägget med en nypa salt i en skål och häll corn flakeskrosset i en annan skål. Vänd fisken i mjölet och lägg på en skärbräda. Använd gärna en liten stekpincett så slipper du kladdet på händerna. Diska av pincetten och använd den till att vända en fiskbit i taget i ägget. Lägg direkt över en fiskbit i taget från ägget till corn flakesen. Skopa över corn flakes på ovansidan och tryck fast runt om fisken. Lägg över fisken i airfryern. Spraya fisken med olja (eller ringla över lite olja i smal stråle) och kör den sedan i 15 minuter i 180°C. Om du har en airfryer med enbart värmeelement upptill kan fisken behöva vändas efter halva tiden och kanske gå någon minut längre.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.