Frasig räkpaj med getost, rödlök och rostad mandel

Godaste sommarpajen

Frasig räkpaj med getost, rödlök och rostad mandel är en av de godaste pajerna jag ätit. Den är också väldigt dekorativ och passar fint att servera som tillbehör på festen (exempelvis sommarfesten eller kräftskivan) eller som ett inslag i en buffé. Jag tycker också att paj är den perfekta lunchen att bjuda på när man har gäster under sommaren. Tack vare den härliga fyllningen i kombination med den knapriga toppingen blir det en riktigt härlig kombination.

Ibland när jag pratar om paj känner jag att jag upprepar mig, men sanningen är att paj som maträtt är så himla bra! Dels är paj enkelt att göra. Det är som en trestegsraket där man gör degen, fyller skalet och sedan slår på stanningen. När pajen gräddas i ugnen kan man göra annat under tiden, vilket är perfekt om man vill mingla med gästerna, göra en sallad eller duka.

Enkel mat som kan lagas i förväg

Vill man göra det riktigt lätt – som i detta recept – använder man färdig pajdeg eller smördeg på rulle. Den färdiga smördegen blir frasigare än pajdeg, och vill man variera det ännu mer använder man filodeg. Pajdegen är bara att rulla ut och sedan fyller man med det man tycker är gott. Jag förgräddar aldrig köpt pajdeg. För det första behövs det inte, och för det andra drar ofta degen ihop sig när den den förgräddas vilket gör att den blir för liten för pajformen. Man kan förstås lösa det genom att ha överhäng på degen och fylla pajformen med bakplåtspapper och torkade ärtor. Dock är det alldeles för mycket onödigt meck.

Den fina med paj är också att den kan lagas i förväg. Ju längre den står desto godare blir den. Smakerna hinner blandas och stanningen hinner sätta sig. Rester är trots allt något av det godaste som finns. Ska man förvara pajen länge är det bara att frysa den, för kortare tid förvaras den bäst övertäckt i kylen.

Mat till många gäster och buffé

Paj passar när man ska ha många gäster – framför allt till buffén då gästerna kan ta själva. Fyllningen kan man variera mellan kött, skaldjur och vegetariskt. Har man glutenintoleranta gäster gör man ett glutenfritt pajskal. Till laktosintoleranta gäster byter man stanningens innehåll mot havregrädde eller laktosfri creme fraiche. Ska man på picknick är det bara att ta med sig pajen och servera med en sallad. Paj är trots allt lika gott varmt som kallt.

Därför är paj så bra

– Kan göras i förväg
– Enkelt och snabblagat – särskilt med färdig pajdeg
– Bra till många gäster
– Utmärkt till lunch och picknick
– Smidigt till buffé
– Kan varieras beroende på allergier och preferenser
– Passar att äta såväl varm som kall

» Här hittar du fler goda pajrecept

Frasig räkpaj med getost, rödlök och rostad mandel

Till: 8 personer som tillbehör eller 4 personer som huvudrätt

Frasig räkpaj med getost, rödlök och rostad mandel

Räkpaj:

200g getost
3 dl grädde
3 ägg
salt, peppar, vitlökspulver
1 gul lök
400g skalade räkor
1 rulle smördeg

Topping:

1 dl sötmandel
1 liten rödlök

1. Skala och hacka getosten. Ha ner den i en bunke och vispa ihop så gott det går med grädde, ägg och kryddor – det gör inget om det är klumpar kvar. Tina räkorna. Hacka löken och stek den mjuk på medelvärme i en stekpanna med smör. Låt svalna och blanda sedan med räkorna. Fördela ut smördegen i en pajform. Fördela ut räkor och lök och slå sedan över stanningen. Grädda i 225°C i 35 minuter. Lägg gärna över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så pajen inte bränns.

2. Hacka mandeln och rosta den i en stekpanna med lite smör. När den fått lite färg är den klar. Finhacka rödlöken. Strössla ut mandel och rödlök över pajen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Frasig räkpaj med getost, rödlök och rostad mandel är en av de godaste pajerna jag ätit. Den är också dekorativ, lättlagad och passar till fest och buffé.