Frasig torsk i airfryer med ris och remoulad

Snabb och enkel mat

Tro det eller ej, men även solen har sina fläckar. Ibland slinker det nämligen in något halvfabrikat även hemma hos mig. Sanningen är ju att man kanske inte alltid orkar hålla på och laga från grunden, och jag förvånas över att många tror att jag alltid gör det. Men vem orkar det egentligen?

När man är trött eller bara saknar inspiration är det perfekt när någon redan gjort halva jobbet. Det kan röra sig om att ha några extra fryspizzor liggandes i frysen – det är något vi alltid har på landet eftersom man ibland kommer dit väldigt sent och då inte har lust att sätta igång med värsta matlagerierna. Det kan också röra sig en burk fiskbullar, färdiga köttbullar eller färdigpanerad tors, vilket i denna rätt blir en frasig torsk i airfryer med ris och remoulad.

Madeleine Landley lagar falafel i airfryer

Något köpt, något lagat

Till denna rätt gör man riset och remouladen. Ja, att göra ris är förstås inte särskilt svårt, men vi gör alltid brasilianskt vitlöksris vilket förutom ris, vatten och salt även kräver lite olja och några vitlöksklyftor. Riset fräser man i vitlök och olja i några minuter och sedan kokar man det. Det är hur gott som helst, och har man provat är det svårt att gå tillbaka till gammalt vanligt, smaklöst ris.

Remouladen är en enkel och snabbfixad variant som inte kräver särskilt många ingredienser. Lite kryddor, majjo, crème fraiche samt hackad rödlök och saltgurka är allt som behövs. Sedan kommer vi till halvfabrikatet – den panerade torsken. Det finns olika varianter att köpa. De flesta tillverkarna säljer den som frasig torsk eller sprödbakad torskfilé, men det går så klart bra med andra sorter.

Frasig fisk i airfryer

Den färdigpanerade firren lagar jag i en airfryer. Då går det fort och drar mindre el, samtidigt som den blir fantastiskt frasig. Jag har en airfryer med värmeelement både upptill och nedtill och då kör jag fisken i 20 minuter. Eventuellt kan det ta ytterligare någon minut i en airfryer som bara har värmeelement upptill. Å andra sidan kan man ju dra ut korgen en liten bit efter cirka 18–20 minuter och kika på fisken för att se om den behöver gå längre. Vill du hellre göra egen panerad fisk hittar du receptet här.

Råkar man nu inte vara sugen på ris till fisken går det självklart lika bra med kokt potatis. Och du, har man inte en airfryer går det så klart fint att laga fisken i en stekpanna eller ugn. Följ då anvisningen på förpackningen för att se hur de rekommenderar att man gör.

» Här hittar du fler recept på snabb och enkel mat

Frasig torsk i airfryer med ris och remoulad

Frasig torsk i airfryer med ris och remoulad

För: 4 personer

Enkel remoulad:

1 dl hackad saltgurka
1/2 rödlök
2 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
salt, svartpeppar
2 krm gul curry
1 krm grillkrydda

Tillbehör:

3 dl basmatiris
4 dl vatten + salt
1 paket sprödbakad torsk eller hemlagad, panerad fisk

  • Hacka saltgurka och rödlök smått. Rör ihop crème fraiche och majonnäs med kryddorna. Vänd ner gurka och rödlök.
  • Värm olja i en kastrull till medelvärme och pressa i vitlöken. Värm vitlöken under omrörning några sekunder och lägg sedan i riset. Rör om med jämna mellanrum under 3–5 minuter så riset rostas lite och får suga i sin av vitlökssmaken. Slå på vatten och salt, lägg på locket och låt riset knappt sjuda i 12 minuter – det får inte bubbla för häftigt, så spricker riskornen. Stäng av plattan och låt kastrullen stå i 12 minuter med locket på.
  • Lägg den frysta fisken i airfryern och kör den i 20 minuter på 180°C.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.