Frasig vete- och dinkellimpa med vallmofrön

När ska man mata sin surdeg?

Det här med att mata surdeg verkar vara lite knepigt för en del. På sommaren tar jag fram surdegsgrunden ur kylen några timmar innan jag ska baka. På vintern tar jag fram den kvällen innan om jag ska baka morgonen efter. Jag matar min surdeg med 80–100 gram vetemjöl och ljummet vatten (det ska vara lika mycket av båda). Jag tar inte bort något innan eftersom det känns så slösaktigt. Har jag istället mycket surdeg matar jag den med lite mindre – alltså 80 gram av varje.

Bubblande surdegI med vatten och mjöl och rör om ordentligt så den blir riktigt trådig. Sedan sätter sedan på locket och låter den stå framme i den stängda burken till morgonen efter. Morgonen efter bakar jag surdegsbrödet. När brödet är bakat får det jäsa i bunken till hushållsassistenten under dagen. På kvällen formar jag brödet till limpor och sedan får det jäsa klart till morgonen efter på mjölade bakplåtspapper under bakduk. Morgonen efter gräddar jag bröden. Alltså så här; Kväll dag 1: mata surdeg. Morgon dag 2: baka brödet och jäs. Kväll dag 2: forma till limpor och låt jäsa igen. Morgon dag 3: grädda bröden.

Det här med platta surdegsbröd

Jag fick tidigare frågan om varför degen sjunker mycket när man häller upp den på plåten/bakstenen. Platta degar är tyvärr ett problem som många tragglar med. Här ger jag mina bästa surdegstips för att slippa platta limpor. Just denna limpa brukar jag däremot låta vara platt. Jag tycker det är kul med olika form på limporna och alla måste inte vara höga och ståtliga.

Degar som innehåller fullkornsmjöl har dessutom en tendens att bli plattare eftersom dessa mjölsorter är tyngre. Denna variant på frasig vete- och dinkellimpa med vallmofrön blir en rund och plattare limpa. Jag gör andra jäsningen i en brödkorg med mjölad handduk, men man kan så klart jäsa den på ett mjölat bakplåtspapper om man vill. Jag har bara en veterursegsgrund i min kyl. Det räcker gott och väl eftersom jag bakar varje helg.

Skulle jag både ha en av vete och en av råg skulle vi inte äta annat än bröd. Dessutom tycker jag att vetesurdegen är mer användbar. Med en rågsurdeg i en vetedeg får du alltid rågsmak, medan en vetesurdeg i en vetedeg inte ger det. Alltså kan du då ha den i en rågmjölsdeg om du vill ha rågsmak. I denna deg använder jag dinkelmjöl fullkorn, vetemjöl och rågkross. Jag använder också surdegsgrund av vete, men du kan så klart ta en med råg.

» Här hittar du fler recept på bröd som bakas med surdeg

Frasig vete- och dinkellimpa med vallmofrön

Frasig vete- och dinkellimpa med vallmofrön

1 stor limpa

150g surdegsgrund av vete
450g ljummet vatten
450g vetemjöl
300g dinkelmjöl fullkorn
50g rågkross
20g flingsalt
2–3 msk vallmofrön

  • Väg upp surdegsgrund, vatten, vetemjöl, dinkelmjöl och rågkross i bunken till hushållsassistenten. Kör i 12 minuter i maskin.
  • Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 minuter.
  • Täck bunken med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur under dagen i cirka 10 timmar. Vik degen ett par gånger genom att vika in sidorna mot mitten.
  • Lägg över degen i en mjölad jäskorg och låt den jäsa i rumstemperatur under natten.
  • Värm ugnen till 250°C på över- och undervärme med en ugnsplåt med höga kanter i botten av ugnen och en baksten så långt ner i ugnen som är möjligt, men så att man kommer åt plåten i botten.
  • Ta ut bakstenen och stjälp ut degen på den. Spraya eller pensla ovansidan av limpan med vatten och strössla över vallmofröna. Skär 1–2 cm djupa snitt över limpan med en riktigt vass kniv. Ställ in stenen med brödet långt ner i ugnen och häll på 5 dl vatten i plåten i botten av ugnen så det bildas ånga. Stäng luckan fort och baka brödet i 25 minuter. Dra ner värmen till 200°C after 25 minuter och baka brödet i ytterligare 5–10 minuter tills det kommit upp i en innertemperatur på 95°C (alltså totalt cirka 30–35 minuter).

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.