Frasiga svampmackor med grönkål och lök

Svamp är god och billig mat

Svamp är god och billig mat. Dessutom är det underbart att vara ute och traska i höstskogen och plocka svamp. Mitt bästa tips, om du är en ovan svampplockare, det är att följa med någon ut som är van att plocka svamp. Då kan man få tips och lära sig både hur svampen ser ut och var den växer. Kanske har du en snäll kollega, förälder eller kompis som mutas med lite prickig korvmackor och varm choklad i utbyte? En svampbok eller en svamp-app i telefonen med de vanligaste svamparna är också bra att ha med sig ut, om man är osäker på vad det är man har plockat.

Man skulle kunna säga att jag har svampen i blodet eftersom jag har fått hänga med ut på svampturer redan innan jag kunde gå. Då drog mamma med mig i en skrinda medan hon och mormor plockade svamp. Nuförtiden plockar jag fortfarande svamp varje höst. Jag brukar alltid ta några svamppromenader på egen hand. Ibland får jag sambon att följa med och sedan några år har vi också en tradition att ta en tur med våra närmaste vänner. Då kommer de ut till oss på landstället och stannar över helgen. Då blir det en skogspromenad med svampkorgarna i högsta hugg, reflexvästarna på och en fika i skogen – hur mysigt som helst.

Svampkorg i skogenMadeleine Landley plockar svampTrattkantareller

Vad kan man laga med svamp?

I år var svampen väldigt sen att komma igång. Visst har det funnits svamp – inga mängder och mestadels soppar, men hos oss här i Uppland var det inte förrän i mitten av oktober som svampen kom igång på allvar. Nu är skogen i vanlig ordning full av både trattkantareller, gul- och svart trumpetsvamp, kantareller, taggsvamp och annat smått och gott.

Det finns många enkla maträtter man kan använda svamp till; gör en god svampsås till kött och potatis, peta ner lite svamp i pajen, pastasåsen, gratängen eller lasagnen, eller gör en svampsoppa.

En svampmacka är väl ändå godast?

Trots alla de roliga saker man kan göra med svamp tycker jag ändå att en svampmacka är det allra godaste – i sin enkelhet. Svampen steker jag i smör och lägger på en skiva med smörstekt bröd. Ibland tar jag någon god ost eller skinka och lägger på mackan under svampen. Vanligt rostbröd går bra, men till dessa frasiga svampmackor med grönkål och lök använder jag mig av en skiva surdegsbröd. Jag steker svampen med hackad lök och vid sidan av steker jag några blad grönkål tills den är mjuk och fint grön. Sedan är det bara att bre lite färskost på de stekta mackorna och toppa med allt det goda. Jag som odlar egen kål fyndar så klart grönkålen i de egna landen. På så vis får man en billig och god macka som passar perfekt att ha som förrätt. Eller varför inte svänga ihop några stycken och ha som en enkel middag?

» Här hittar du fler recept på goda svampmackor

Frasiga svampmackor med grönkål och lök

Frasiga svampmackor med grönkål och lök

För: 4 personer

300g färsk svamp, ex trattkantareller
1 gul lök
4 blad grönkål (à 7–8g)
smör att steka i
salt, svartpeppar
4 skivor surdegsbröd
naturell färskost
några blad färsk persilja

  • Rensa svampen och skär till bitar. Hacka den gula löken. Skär grönkålsbladen till munsbitar.
  • Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i svamp och lök. Stek tills allt mjuknat. Salta och peppra. Lägg över i en skål.
  • Smält en stor klick smör och lägg i grönkålen i ena änden och brödskivorna i andra änden (får inte allt plats i pannan samtidigt, börja med grönkålen). Stek grönkålen tills den mjuknat och fått fint grön färg. Stek brödet tills det fåt lite yta.
  • Bre ett lager färskost på brödskivorna och lägg på grönkål. Lägg på svamp- och lökblandningen. Toppa med nymalen svartpeppar och färsk persilja.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.