Frasiga våfflor med mango, mangosorbet och grädde

Klassiska frasvåfflor med goda tillbehör

Här om veckan bjöd jag på de godaste våfflorna jag gjort på länge. Själva våfflorna är helt klassiska frasvåfflor utan ägg, jäst eller annat lull lull. Däremot var det själva kombinationen med tillbehör som blev så fantastisk god. Eftersom jag skulle ta fram ett recept till ett nytt vin som smaksätts med mango och persika valde jag att gå på liknande smaker i maten. Dessutom är söta viner perfekta till desserter. Det hela mynnade ut i det här receptet på frasiga våfflor med mango, mangosorbet och grädde.

Gott och enkelt till våffeldagen

Som receptkreatör måste man hela tiden hitta ny inspiration och hålla sig uppdaterad på aktuella mattrender. Du kan förresten läsa om de trendspaningar jag gjort både för Placebrander och för Menigo. Inspirationen till detta recept kom från då vi var och åt brunch på Hotell Skeppsholmen förra våren. Till dessert åt vi våfflor som serverades med frukt och glass.

Själva glasskulorna som serverades till våfflorna var ett trevligt inslag, så efter att ha snubblad över mangosorbet i frysdisken, vilket var helt perfekt, fick det bli glasskulor av mangosorbet till. Självklart behöver man inte servera desserten på detta vis – det går precis lika bra att lägga upp allt i skålar – men det är ett trevligt och enkelt sätt att göra det på.

Dessert som kan förberedas

Jag bjöd familjen på dessa goda våfflor och serverade det som en buffé där man fick plocka som man ville. Jag tycker det är trevligt att göra på detta vis och unna sig något extra till lunch på våren – framför allt till våffeldagen. Om du gör våfflorna i förväg – vilket är smidigt, låt dem svalna på ett ugnsgaller när de är färdiggräddade. Antingen låter man dem svalna helt och värmer dem bara i micron. Eller så sätter du in gallret med våfflorna på i ugnen på cirka 50°C för varmhållning.

» Ännu fler recept på våfflor hittar du här

Frasiga våfflor med mango, mangosorbet och grädde

6-7 våfflor

Frasiga våfflor med mango, mangosorbet och grädde

Klassiska frasvåfflor

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
2 krm salt
100g smör
4,5 dl mjölk

Tillbehör:

1 mango
250g jordgubbar
1 burk mangosorbet
2 dl vispgrädde
några kvistar citronmeliss

1. Blanda vetemjöl, bakpulver, socker och salt. Smält smöret och rör ner det samt mjölken med de torra ingredienserna.

2. Hetta upp ett våffeljärn. Spraya laggen med spraysmör och häll på lite av smeten. Grädda till en gyllene våffla.

3. Skär upp mango och halvera jordgubbar. Ställ fram mangosorbeten så den mjuknar. Vispa grädden. Servera tillbehören till våfflorna samt några kvistar citronmeliss.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.