Jag och min familj älskar vitlök. Min mamma är den absoluta vitlöksdåren och kan äta gärna tio klyftor i en tzatziki. Själv vill jag gärna ha vitlöken upphettad så att den inte är så frän. Då går de att peta i hur mycket som helst i marinader och hamburgare. Inspirationen är restaurangen Bröderna Olssons på Södermalm i Stockholm. Där kan vi snacka goda vitlöksrätter. Och även vitlöksshots och vitlöksglass… Jag har fortfarande inte vågat mig på något av de två sistnämnda, men har däremot provat deras vitlöksspäckade hamburgare och vildsvin. Rekommenderas varmt!

Men nog om Olssons. Om det finns fler vitlöksälskare där ute så är dessa små rackare ett säkert kort. kan serveras med en tandpetare som plock, eller bara strössla ut på en mör bit med rostas.

1 dl vitlöksklyftor
1/2 msk flytande smör
salt, peppar, oregano, timjan

1. Tag antingen vitlöksklyftor i olja på burk, då behövs det inget ytterligare matfett. Om du använder dig av färsk vitlök, skär av bottenplattan på varje vitlöksklyfta och tag bort skalet.

2. Hetta upp en stekpanna och fräs vitlöksklyftorna på mediumvärme med kryddor. Servera antingen till en köttbit eller som plock.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.