Fredagstacos deluxe

Lyxiga tacos till fredagsmyset

Det är lustigt hur riktigt goda recept till fredagtacosen oftast blir lite längre. Jag minns inte exakt var jag fick inspirationen till denna goding, men jag har för mig att jag och sambon såg en bild på instagram med trasat kött och tänkte att det såg rackarns gott ut. Då bestämde vi att vårt fredagsmys skulle bli på det viset nästa gång.

Sagt och gjort handlade vi med oss en bit nötkött – inte den gamla vanliga högreven eller entrecôten i bit, utan nötrulle i bit. Rullen sitter på lårets baksida mellan innanlåret och ytterlåret på kossan och innehåller inte något insprängt fett. Den är alltså rätt trådig och rätt torr. Nötrullen har väldigt långa fibrer som löper utmed hela biten. Dessa brukar man skära av genom att tärna köttet och använda till grytor – eller till tjälknöl.

Fredagsmat när den är som bäst

Mureda Tinto (70079)Jag lagade nötrullen hel på låg temperatur i en ugnsgryta tillsammans med en god buljong. Buljongen gör man förstås själv, och det är inte alls svårt. Allt som krävs är vatten, lök, morot och vitlök. När köttet lagats klart faller det helt isär. Då trasar man isär det med två gafflar och klipper det sedan med en sax. Man kan förstås också skära det över fibrerna i kortare bitar innan det trasas om man vill.

Buljongen silar man av från lök och rotsaker och blandar sedan med kryddor och olja. Jag mixade även lite av de avsilade rotsakerna och blandade ner med köttet. Det trasiga köttet har man sedan ner igen i grytan med såsen och lagar klart. Eftersom jag satte igång tidigt på dagen med köttet (jag älskar ju att laga mat i godan ro) lät jag det sedan gå på varmhållning på cirka 50 grader i ugnen.

Godaste köttet till dina tacos

Det här är ett härligt recept för den som gillar att ge sina tacos lite extra kärlek – inte bara på svennebananviset med stekt köttfärs och hackade grönsaker… Visst är det smidigt och gott att bara fräsa på lite färs och ha ner i sina tortillabröd, men när man långlagar kött på det här viset och lägger till en vällagad bönröra och salsa blir det oslagbart.

Satsa på smaskiga tillbehör, god dryck i form av ett fruktigt rödvin eller mexikansk öl med färsk lime i. Ladda upp med färsk koriander, servetter och fina skålar och fat att ta ur så blir kvällen en succé!

» Fler goda Tex Mex-recept hittar du här

Fredagstacos deluxe

Fredagstacos deluxe

För: 4 personer

Trasat kött:

1-1,2 kg nötrulle i bit
1 morot
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 dl vatten
1 lagerblad
flingsalt, svartpeppar, chilipulver

Sås till köttet:

avsilad buljong
2 dl vatten
2 msk chipotlepasta
3 tsk majsstärkelse
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
1,5 dl olja

Tomatsalsa:

2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1/2 dl hackade soltorkade tomater
1 tetra krossade tomater (500g)
1 dl vatten
1 msk vit balsamico
1/2 burk krossad ananas + spad (á 227g)
salt, svartpeppar

Bönröra:

1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 tetra svarta bönor (400g)
1 tetra blandade bönor (400g)
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
4 dl vatten
1 dl rapsolja

Majssalsa:

1 kruka färsk koriander
1 dl jalapeños
1 burk majs

Servera med:

tortillabröd
gräddfil
oststavar av valfri ostsort
rött vin (se nedan)

1. Skölj köttet och torka av det. Klappa in salt, peppar och chilipulver runt om. Lägg ner köttet i en gjutjärnsgryta eller en form med lock som kan användas i ugn. Skiva morötter och hacka löken grovt. Halvera vitlökarna. Fördela ut allt runtom köttet och lägg i ett lagerblad. Slå på vatten och salta ett varv. Ställ in grytan med locket på i 4 timmar i 150°C.

2. Tag ut köttet och sila av buljongen. Trasa köttet med två gafflar och ha tillbaka det ner i grytan. Klipp kött-traset rakt ner i grytan med en sax. Blanda buljongen med vatten, chipotlepasta, majsstärkelse, kryddor, soja, balsamvinäger och olja. Här kan man använda en lite finare olja eftersom köttet inte ska upp över 100 grader. Jag använde avocadoolja. Häll på såsen i grytan och blanda om. Ställ in grytan i 30 minuter med lock i 100°C, eller varmhåll på cirka 50°C till det är dags att äta. Kontrollera så inte vätskan förångas.

3. Strimla salladslök och hacka vitlöken. Ha ner i en kastrull med smör och låt det fräsa upp. Hacka de soltorkade tomaterna och ha ner i kastrullen. Slå på krossade tomater och vatten. Rör i vit balsamico (kan bytas mot äppelcidervinäger och en nypa socker). Slå i spadet från ananaskonserven och ha i hälften av innehållet med krossad ananas. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra på låg temperatur under gläntat lock i cirka 30 minuter (eller mer).

4. Hacka gul och vit lök och låt den mjukna i lite olja på låg värme i en stekpanna. När löken börjat bli genomskinlig, ha ner sköljda bönor och alla kryddorna, samt hälften av rapsoljan och hälften av vattnet. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt detta stekas bort igen och slå sedan på den sista decilitern vatten. Låt detta steka in till bönröran får en simmig konsistens.

5. Slå av vattnet från majsen och ha ner dem i en skål tillsammans med jalapeños och grovklippt, färsk koriander.

Vintips till tacos: Mureda Tinto (70079) 59:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Fredagstacos deluxe passar perfekt till fredagsmyset. Här hittar du receptet på härliga tacos med långkokt nötkött.