Fried black beans

Fried black beans

Efter två veckor utan varken internet eller teknisk utrustning känns det lite märkligt att komma tillbaka till civilisationen. Ja okej, den tekniska utrustningen har varit med, men har legat väl inlåst i en safety box. Var har jag varit undrar du kanske nu? Jag har varit två veckor på underbara Cuba, något som inte bara var en underbar resa, utan också en välbehövlig teknik-detox. Inga sociala medier, ingen mail och ingen telefon. Så skönt!

Gott tillbehör till tacos

Cuba är verkligen ett underbart land som vi kom iväg till precis innan embargot började lättas. Vi fick alltså chansen att se det Cuba med sina gamla bilar, gamla hus och reklamfria vägar, något som troligtvis kommer att försvinna nu när amerikanerna får åka dit.

Det är när man kommer tillbaka till Sverige och slår på sin telefon för att kolla mail och sociala medier som man inser hur tragiskt det är hur osociala vi är. Det är nämligen när man promenerar på gatorna i Havanna som man äntligen får njuta av folk som ser en i ögonen när de går förbi istället för att glo på sin mobiltelefon…

Stekta svarta bönor

Det löfte jag gett till mig själv är att lägga lite mindre tid till att glo på skärmar och lite mer tid och uppmärksamhet på det och dem runt om. Vi får se hur det går med det, men ärligt talat tror jag att man blir en lyckligare person på det viset. Ett längre inlägg om var vistelse på Cuba kommer framöver i bloggen, det vill säga när jag smält alla underbara upplevelser och när jag hunnit gå igenom alla mina 700 foton.

Under tiden kommer här ett recept som får mig att tänka på Cuba – stekta bönor, också kallade Fried black beans. Man äter visserligen inte bönorna på det här viset på Cuba då detta recept är mer amerikanskt, men man äter mycket bönor. Oavsett är dessa fried beans förbaskat goda och en stor favorit hemma hos oss. Ett riktigt gott tillbehör helt enkelt.

Fried black beans

För: 4 personer

Fried black beans

1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2 paket svarta bönor (a 400g)
1 msk balsamvinäger
1 dl rapsolja
2+1 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 nypa socker
salt, peppar, timjan

1. Hacka den gula löken. Smält smör i en stekpanna och stek däri löken samt pressad vitlök. När löken mjuknat, ha ner sköljda bönor och alla kryddorna, samt hälften av rapsoljan och hälften av vattnet.

2. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt detta stekas bort igen och slå sedan på den sista decilitern vatten. Låt detta steka in till bönröran får en simmig konsistens.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.