Frikadeller i buljong med grönsaker och ramslök

Bowl med buljong, grönsaker och köttbullar

Nu börjar det bli dags för lite gosigare middagsrätter. Alltså värmande husman som är härlig att äta inomhus. Kanske framför tv:n eller uppdukat vid middagsbordet. Man väljer ju själv hur man helst vill inta sig middag. Detta recept på frikadeller i buljong med grönsaker och ramslök skulle jag i normala fall ha publicerat på våren, eftersom det innehåller ramslök, men eftersom det passar precis lika bra på hösten och vintern som på våren – om man bortser från den säsongstypiska ramslöken, fick det komma upp nu. Dessutom kan man byta ut ramslöken mot vanlig salladslök eller fint strimlad purjolök. Det blir inte exakt samma sak, men ändå väldigt gott för det.

Frikadellerna gör jag av blandfärs. Då blir de saftigare och mjukare i konsistensen eftersom blandfärsen får högre fetthalt i och med fläskköttet. Det går naturligtvis att byta mot nötfärs eller lammfärs om man föredrar det. Frikadellerna kan man göra i förväg, om man vill, och förvara under plastfolie i kylen. Ett knep är också att försteka dem, om man vill ha något gjort lite i förväg. Då låter man dem få lite yta men inte genomstekas. Sedan steker man klart dem när det är dags att äta så de blir varma.

Madeleine Landley med Ramslök

Så kan du variera receptet

Frikadellerna serverar jag med olika grönsaker och nudlar i en enkel buljong som får puttra ihop. Rödkålen stekar jag och nudlarna kokas enligt anvisningen på förpackningen. Rödkålen kan man så klart byta mot vanlig vitkål eller savojkål om man känner för det. Äggnudlarna kan man byta mot något annan sort också. Exempelvis mot risnudlar eller glasnudlar, om man inte tål gluten. Om man är glutenintolerant är så klart också tipset att ta glutenfritt ströbröd i färssmeten till frikadellerna.

Om du inte orkar göra egen buljong

Utöver det är det inget mer som behöver tillagas. Tina sojabönorna och strimla morötterna tunt med en julienneskärare eller med en kniv. Strimla ramslöken, alternativt salladslöken och hacka chilin. Svårare än så är det inte. Orkar man inte koka en buljong kan man så klart använda färdig oxfond eller en buljongtärning som man smakar upp med lime och eventuellt en nypa socker, om det behövs. Har du något annat där hemma som behöver tas hand om kan du passa på att vara lite svinnsmart och ha ner dessa i denna bowl. Man måste alltså inte följa ingredienserna till punkt och pricka utan kan variera lite som man vill och utifrån vad man har hemma.

Supersmart tips för ingefäran

Och du, jag måste passa på att ge ett tips! Jag äter sällan ingefära, och när jag väl ska göra det har jag antingen ingen, eller så har den blivit möglig. I all fall förr i tiden. Nu för tiden har jag alltid ingefära hemma, för jag förvarar den i frysen. När jag köpt ingefäran skalar jag den direkt. Det gör man enklast genom att hålla ingefäran i vänster handflata (om man är högerhänt) och dra med en tesked mot skalet. På sina ställen kan det behövas en potatisskalare eller en kniv om det sitter väldigt hårt. Man behöver faktiskt inte skala ingefäran om man inte vill. Skalet går nämligen också bra att äta.

Den hela ingefäran lägger jag sedan i en zip-påse och lägger in i frysen. När jag sedan vill ha ingefära är det bara att plocka fram den ur frysen, riva så mycket som behövs och ha ner i maten. In i frysen med den återstående ingefäran. Det här sättet är så smart och gör dessutom att man slipper alla de trådar som i vanliga fall fastnar i hela rivjärnet. Tack vare att ingefäran är fryst skärs de nämligen av, istället för att safta fast i rivjärnet. Så smart och smidigt!

» Här hittar du fler goda husmansrecept

Frikadeller i buljong med grönsaker och ramslök

Frikadeller i buljong med grönsaker och ramslök

För: 4 personer

Frikadeller:

1 ägg (M)
3 msk ströbröd*
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk lökpulver
1 tsk chiliflakes
salt, svartpeppar
500g blandfärs
sesamolja till stekning

Grönsaker och topping:

200g rödkål
250g soba- eller äggnudlar*
1,5 dl frysta sojabönor
15 blad färsk ramslök alt 3 salladslökar eller 10 cm purjolök
2 morötter
1 röd chilifrukt
4 msk skalade sesamfrön

Buljong:

1,3 liter vatten
2,5–3 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1,5 msk mörk sirap
1 lime

  • Använd en gaffel för att röra ihop ägg, ströbröd och riven ingefära med riven eller pressad vitlök samt alla kryddor. Låt blandningen svälla i 5–10 minuter. Blanda ner färsen och forma smeten till köttbullar. Blöt gärna händerna när du formar frikadellerna så går det enklare. Stek frikadellerna på lite högre värme i sesamolja så de får lite yta. Häll över frikadeller och sky i en skål.
  • Strimla rödkålen tunt. Fräs den i stekpannan i några minuter i olja tills den mjuknat lite.
  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Tina sojabönorna och strimla morötterna tunt med en julienneskärare eller med en kniv. Strimla ramslöken och hacka chilin.
  • Koka upp vatten, soja, sesamolja, mörk sirap och saften från lime i en gryta. Låt det sjuda i 2–3 minuter. Lägg i frikadellerna, skyn och rödkålen. Låt sjuda i 4–5 minuter. Smaka av om mer salt eller peppar behövs. Lägg i nudlarna och stäng av plattan.
  • Slå upp buljongen och dess innehåll i skålar och lägg i morötter och sojabönor. Toppa med chili, ramslök och sesamfrön.

 
*Är du glutenintolerant, ta glutenfritt ströbröd till frikadellerna och byt nudlarna mot risnudlar eller glasnudlar. Observera att vete står i många innehållsdeklarationer på soja, trots att soja är glutenfritt. Soja tillverkas av sojabönor och rostat vete. Efter jäsningen separeras sojasåsen utan att det förekommer något vete i den färdiga sojan – detta deklareras dock i innehållsförteckningen. Läs mer om gluten i soja hos Livsmedelsverket.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.