Frikadeller i pumpasås med svartkål, svamp och soltorkade tomater

Höstens råvaror är ju bäst

Sommaren är underbar i all ära, men på något vis är den ändå hösten jag tycker bäst om när det kommer till maten. Det är nu den största delen av alla svenska grönsaker och rotsaker är i säsong. Jag bara älskar kål, pumpa, lök och svamp. Dessutom odlar jag ju också ute på landet, så att äntligen få skörda dessa godsaker är lite av en lyx – precis lika stor lyx som att kunna gå i skogen och plocka svamp.

Jag odlar en hel massa saker och i år hade jag 19 odlingslådor. Nästa år ska jag satsa i några till för det tar trots allt mycket plats att odla. Jag odlar bland annat pumpa, svart- och grönkål och tomater, bara för att nämna några saker. Tomaterna brukar jag avnjuta färska eller torka i ugnen som soltorkade tomater. Svart- och grönkålen brukar jag ha stående i landen långt in på vintern eftersom dessa sorter klarar kylan bra.

Pumpa är lätt att odla

Pumpor på trappaI år odlade jag också sex olika pumpasorter. När jag handlar pumpa i butik brukar jag pilla ur fröna och torka dem. Året efter sår jag dem och vips har man massor av god mat till hösten – som dessutom är superfin att ställe ute på trappan som dekoration.

Denna rätt bestående av frikadeller i pumpasås med svartkål, svamp och soltorkade tomater är en typisk hösträtt som tar vara på höstens goda smaker och råvaror. Man behöver förstås inte odla, plocka och torka sakerna själv – det går ju nämligen lika bra att handla dem i butik. Idén till den här middagsrätten fick jag i och med alla dessa pumpor jag odlat. Jag fick runt 20 pumpor, så då började jag fundera över vad jag egentligen skulle göra med alla dessa pumpor?

Vad kan man laga av pumpan?

Då jag de senaste veckorna hållit på och lagat och fotat till min tredje bokbok, som blir en vegobok, började jag känna ett sug efter lite kött. Gärna köttfärs. Då kom jag på tanken att göra en pastasås. Men istället för att göra en bas med krossade tomater borde man ju kunna göra en med pumpa? En bas av pumpa är väldigt användbart – blanda annat till soppa och paj.

Till denna pasta gjorde jag således istället en pumpapurè som jag använde som sås. Då kokade jag helt enkelt ner tärnad pumpa tillsammans med vatten – svårare än så är det inte. Du kan för övrigt ta vilken pastasort du vill till detta recept. I den hade jag sedan ner stekt lök, svartkål, svamp och soltorkade tomater. Sedan rullade jag köttbullar som fick åka ner i såsen. Det hela blev en otroligt smakrik och god pasta där pumpan kommit till väldigt smidigt användning. Ibland måste man tänka lite utanför boxen.

» Här hittar du fler goda recept med pumpa

Frikadeller i pumpasås med svartkål, svamp och soltorkade tomater

Frikadeller i pumpasås med svartkål, svamp och soltorkade tomater

För: 6 personer

Pumpasås:

700g skalad, urkärnad pumpa
1 tsk salt
5 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
svartpeppar

Frikadeller:

1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 tsk torkad timjan
1 tsk grillkrydda
2 krm chilipulver
salt, peppar
1 msk olja
500g nötfärs

1 stor gul lök
70g svartkål
150g färsk svamp, ex trumpetsvamp eller trattkantareller
8 bitar soltorkade tomater
600g tagliatelle

  • Skala och kärna ur pumpan. Skär den sedan till mindre bitar och lägg ner i en kastrull tillsammans med salt och 5 dl vatten. Låt den koka i 15 minuter under gläntat lock. Mixa pumpan slät med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i crème fraiche och en extra deciliter vatten.
  • Blanda ägg med ströbröd, kryddor och olja. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda ner färsen och forma till 12 stycken köttbullar. Stek köttbullarna så de får yta runt om.
  • Skala och grovhacka löken. Skär bort den grova mittnerven på svartkålen och skär bladen till lagom munsbitar. Rensa svampen och stek den i torr panna. Lägg i en klick smör när svampen börjar torka till. Lägg i löken och låt den mjukna, lägg sedan i svartkålen och stek tills den också mjuknat.
  • Strimla de soltorkade tomaterna och blanda ner dem samt det stekta och frikadellerna i pumpasåsen. Servera med kokt pasta.

  • Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

    Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.