Gryta med frikadeller och Jack Daniels

God och enkel söndagsmiddag

Hösten är här, och så även tiden då en gryta allt gärna får stå på spisen och puttra. Finns det något mysigare än att ta en svamptur i skogen, komma hem lite ruggig, tända en brasa och sedan fixa i ordning en gryta som kan stå och puttra på spisen? Fylld med skogens läckerheter, rotfrukter och mört kött. Det är höstmys i ett nötskal.

Jag och min mamma brukar alltid vara ute i stort sett varje helt under hösten och plocka svamp. Det har vi gjort så lång tillbaka jag kan minnas. Förr var det med min syster och mormor, men nu är det oftast bara jag och mamma.

Laga mat med svamp

Någon enstaka gång om året kan man lyckas få med sig karlarna ut. Dock blir det inte alltid så mycket svampplockande för sambons del, som hellre traskar runt och testar gps.en i iPhonen och springer runt och slår med pinnar på träden… Vissa pojkar slutar visst aldrig att vara pojkar :)

Mustig höstgryta med Whiskey

Här kommer en frikadellgryta med hälften lamm- och hälften nötfärs. När man säger att man ska tillaga lamm är det många som rynkar på näsan. Lamm är underskattat! Visst, vet man inte hur man ska krydda det så blir det lätt pannkaka, eller ”kofta” som är ett uttryck som ofta hänger med. Jag har bara råkat ut för kofta en gång på restaurang, så jag kan förstå att det är lätt att dra alla lamm (haha) över samma kam. Dock tycker jag att det är värt ett försök, för lamm är himla gott.

Den här varianten innehåller en massa goda kryddor och smaker som tar till vara på lammet. Jag kan garantera att du inte råkar inte för någon ”kofta”, så våga lite nu!

Gryta med frikadeller och Jack Daniels

För: 8 personer

Gryta med frikadeller och Jack Daniels

Lammfrikadeller:

2 ägg
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
1 msk sweet chilisås
1 tsk senap
700g lammfärs
salt, peppar, oregano, lökpulver

Gryta:

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 burkar krossade tomater
1,5 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
4 morötter
150g rotselleri
3 palsternackor
3 msk sweet chilisås
1 msk senap
1 dl Jack Daniels Whiskey
2 msk färsk/fryst persilja
salt, peppar, oregano

1. Blanda alla ingredienserna till frikadellerna. Bearbeta inte färsen för länge. Forma till stora köttbullar och stek dem i smör.

2. Hetta upp smör i en stor kastrull. Ha ner hackad vitlök och gul lök och låt den mjukna under någon minut. Häll på vin och vatten, och smula i buljongen. Låt det puttra ihop och slå sedan i de krossade tomaterna.

3. Skiva upp rotsakerna och ha ner dem samt frikadellerna i grytan. Klicka i sweet chilisås, senap och kryddor. Slå därefter i whiskeyn och låt grytan puttra på svag värme under en timme. Serveras som den är med en bit bröd, eller med kokt pasta eller ris.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Laga en höstig gryta med frikadeller och Jack Daniels. Bara att rulla, puttra och avnjuta – lamm är ju så gott.