Friterad kyckling med ris och sallad

Chicken nuggets som på asiatiska restaurangen

Friterad kyckling med ris och sallad är en riktigt nostalgisk rätt för mig. Det får mig att tänka på när jag var yngre och åt på på en asiatisk restaurang vid Mariatorget i Stockholm. Det var jag, min sambo och våra två killpolare. Vi hade varit ute och festat kvällen innan och var alla lite bakis just den lördagen. Då satt den friterade kycklingen så himla bra.

Man behöver så klart inte vara bakis för att äta denna rätt :) Den går precis lika bra att svänga ihop till vardagsmiddag eller som typisk fredagsmat, vilket jag tycker den passar mycket bra till. För mig är det riktigt comfort food tack vare den friterade kycklingen.

På restaurangen hade de också en olja med sambal oelek i, och gillar man het mat är den fantastisk att ha till. Jag kör både oliv- och rapsolja till sambal oeleken så att det ska bli en bra smakblandning. Olivolja har ju en gräsig ton medan raps är lite mer naturell och nötig. På detta vis får man lite av båda. Man kan så klart bara ta sweet chilisås, men jag tycker de är godast med båda två.

Friterad kyckling är enkelt att göra

Att göra denna rätt är enklare än man kan tro. Du behöver bara koka ris, göra en sallad och röra ihop sambalen. Kycklingen tinar man, om den är fryst, och skär till lagom bitar. Gör inte för små bitar för då finns det risk att kycklingen blir torr medan den friteras. Jag skär ungefär 3–4 bitar per kycklingfilé, beroende på hur stora filéerna är. Bitar på 2×6 cm är således en rätt bra storlek att skära till. Sedan blandar man ströbröd och kryddor på en assiett och vispar ihop ägget på en annan. Det ska alltså inte vispas till ett skum eller så, bara så att äggvitan och gulan går ihop. Vill man hellre använda pankoströbröd på kycklingen tar man det.

Doppa filéerna i ägget och vänd sedan runt det i ströbrödet. Räcker inte ägget och ströbrödet tar man bara mer. Därefter är det bara att steka i frityrolja i en stekpanna, vända på kycklingen några gånger, och steka tills bitarna fått fin färg. Jag täcker alltså inte kycklingen helt i oljan. När oljan svalnat silar man bara av den tillbaka i flaskan och återanvänder till nästa fritering. Jag brukar sätta ett streck på flaskan varje gång jag friterat så jag vet hur många gånger den använts.

» Här hittar du fler goda recept med kyckling

Friterad kyckling med ris och sallad

Friterad kyckling med ris och sallad

För: 4 personer

3 stora kycklingfiléer
1 ägg
2 dl ströbröd
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
salt, peppar
6–7 dl frityrolja

Ris:

3 dl basmatiris
4 dl vatten
salt

Tillbehör:

1 msk rapsolja + 1 msk olivolja + 1 msk sambal oelek
sweet chilisås
tomat, gurka, romansallad

  • Tina kycklingen om den är fryst. Skär bort eventuella fästen och skär varje filé i fyra bitar. Vispa upp ägget på en tallrik. Blanda ströbröd, lökpulver, vitlökspulver, salt och peppar på en annan tallrik. Vänd filéerna i ägget och lägg sedan över i ströbrödet.
  • Värm oljan i en stekpanna till cirka 180 grader och lägg sedan i kycklingbitarna. Ta hellre några i taget än att fylla hela pannan. Vänd bitarna ett par gånger och fritera tills de är gyllene. Låt dem rinna av på ett galler eller hushållspapper.
  • Koka upp saltat vatten i en kastrull och ha ner riset. Vrid ner värmen så det knappt sjuder och lägg på locket. Låt sjuda i 11 minuter.
  • Rör ihop rapsolja, olivolja och sambal oelek. Servera kyckling och ris med chilioljan, sweet chilisås och sallad.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.