Friterad kyckling med ris och srirachamajo

Srirachamajjo – vilken hit!

Friterad kyckling med ris och srirachamajo är en ny favorit hemma hos oss. Det är rätt roligt hur jag och sambon ganska nyligen hade en diskussion om srirachasås. Jag hävdade att det var hur gott som helst medan han tyckte att det inte alls var gott. Vi gillar båda het mat, men enligt honom var srirachasås för syrligt.

Bara för att omvända honom svängde jag ihop en srirachamajjo – det var nämligen det jag hade ätit och blev förälskad i. Han fick smaka, och tro det eller ej – han gillade det! Tydligen väldigt mycket, för sedan dess har han sriracha på både det ena och det andra. Tro mig, har du inte testat hamburgare med srirachamajjo har du sannerligen missat något. Kolla också in detta recept på sotad fisk med mango, cashewnötter, chili och srirachamajonnäs. Mums!

Det verkar som hemligheten är vilken sorts srirachasås det är – i alla fall enligt sambon. Jag hade den med tuppen på från Huy Fong, och den är riktigt smarrig. Jag tycker att det har en fin hetta och en bra sälta. Bra balans helt enkelt. Tillsammans med fettet från majonnäsen blir srirachamajjo knarkigt gott. den kan lyfta vilken rätt som helst.

Enkel vardagsrätt något att piffa till middagen med

Till det hela valde jag att fritera kyckling vilket jag helt enkelt gjorde av kycklingfilé som jag skar i bitar och sedan doppade i en blandning av majsstärkelse och ströbröd. För att paneringen skulle fästa torkade jag först av kycklingen och doppade den i uppvispat ägg. Lite kryddor måste man ju också ha, så jag blandade lökpulver, vitlökspulver, salt och peppar med paneringen. Till det hela serverar man kokt ris och en enkel sallad.

Det här är verkligen en enkel vardagsrätt att piffa till middagen med. Orkar man inte panera egen kyckling finns det säkerligen färdiga chicken nuggets att köpa. Man kan ju naturligtvis också servera vilken typ av protein till som man vill. Nedan hittar du receptet. Jag hoppas det smakar.

» Här hitta du fler goda recept med kyckling

Friterad kyckling med ris och srirachamajo

För: 4 personer

Friterad kyckling med ris och srirachamajo

Friterad kyckling:

4 kycklingfiléer
1 ägg
1 dl majsstärkelse
2 dl ströbröd
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
salt, peppar
5-6 dl rapsolja

Srirachamajjo:

0,5 dl srirachasås
1,5 dl majonnäs

Tillbehör:

4 dl jasminris
tomat, sallad, gurka + äppelcidervinäger

  • Blanda srirachasås med majonnäs och ställ svalt. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen (observera att det brukar räcka med att sjuda riset i 12 minuter, inte 18-20 minuter som det står på många förpackningar. För 4 dl jasminris brukar det räcka med 6-7 dl vatten.) Gör en sallad av tomat, sallad och gurka som serveras med äppelcidervinäger.
  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Torka av kycklingen med hushållspapper skär till lagom bitar. Vispa upp ägget i en skål med lite salt. Blanda ströbröd och majsstärkelse med salt, peppar, lökpulver och vitlökspulver i en annan skål.
  • Hetta upp oljan i en stekpanna med högre kanter, eller en kastrull. Doppa kycklingbitarna i ägget och vänd sedan runt det i ströbrödsblandningen. Fritera kycklingen gyllene på båda sidor. Fyll inte hela stekpannan på en gång – ta lite kyckling i taget. Låt rinna av på ett hushållspapper.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.