Fylld fläskkarré med ugnsrostade grönsaker och fetaostcrème

En god stek till söndagen

Trettonhelgen är en ledighet då man åter igen kan njuta av att vara fri från jobbet och kanske svänga ihop någon god middag. Det verkade som att många var sjuka över jul, så varför inte ta revansch just till trettonhelgen, bjuda på god mat och träffa de man inte kunde till jul?

Detta recept på fylld fläskkarré med ugnsrostade grönsaker och fetaostcrème är en trevlig, fylld ”stek” där allt lagas i samma form. Ja, vi skulle kunna kalla det för plåtmat, trots att det är en form. Det går ju dessutom att laga detta på en plåt, om man vill. Denna goding passar fint att bjuda på till trettonhelgen eftersom den är relativt lättlagad. Självklart går den så klart lika bra att bjuda på när som helst – exempelvis som en god höstmiddag eller som söndagsstek.

Fylld fläskkarré i ugn

Köttet i denna rätt är en fläskkarré som man fläker upp ungefär som en fjärilskotlett. Denna fyller man sedan med hackade aprikoser, svamp, gröna oliver och timjan. Vik ihop och färst med ett steksnöre. Sedan är det bara att lägga steken i en form, lägga ut rödbetor, brysselkål och tomater runt om och ställa in i ugnen. Till det hela serverar jag en fetaostcrème som är superenkel att göra.

Har man ingen blandsvamp att ta till går det bra med vanliga champinjoner. Jag brukar alltid steka och frysa in svamp på hösten i små påsar så man alltid kan pocka fram lite när man blir sugen. Använder du fryst svamp tar du cirka 50 gram istället.

Allt på en plåt

Man kan så klart också ta något annat kött är just fläskkarré, om man vill. Man kan exempelvis ta en skinkstek, picnicbog eller ordentlig bit fläskytterfilé. Tar man fläskytterfilé får man snarare skära en skåra i köttet till fyllningen, och låta köttet gå kortare tid i ugnen.

Men hjälp av en stektermometer vet man mer säkerhet om köttet är klart. Den ska sitta instucken i den tjockaste delen av köttet – dock inte i fyllningen. Om köttet är klart före grönsakerna är det bara att plocka ut köttet och låta grönsakerna går lite till. För att få bra konsistens på rödbetorna och brysselkålen förkokar jag dem innan de åker in i ugnen. Om man inte gör det har de dessvärre en tendens att bli torra och skrumpna.

» Här hittar du fler recept på rätter som lagas i ugn

Fylld fläskkarré med ugnsrostade grönsaker och fetaostcrème

Fylld fläskkarré med ugnsrostade grönsaker och fetaostcrème

För: 4 personer

Fetaostcrème:

150g fetaost
2 dl crème fraiche
svartpeppar

Fylld fläskkarré:

100g färska trattkantareller
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
0,5 dl gröna oliver med pimiento
6 torkade aprikoser
1 tsk torkad timjan
1 kg fläskkarré eller fläskbog
steksnöre
salt, svartpeppar

Ugnsrostade grönsaker:

300g brysselkål eller broccoli
800g rödbetor
250g babyplommontomater
olja
salt, svartpeppar

  • Smula fetaosten och blanda med crème fraiche och lite nymalen svartpeppar. Ställ crèmen svalt fram till servering.
  • Hacka svampen och stek den i smör i en stekpanna tills den mjuknat. Finhacka vitlöken och lägg ner med svampen på slutet. Blanda den stekta svampen med hackade oliver, skivade aprikoser och smulad timjan.
  • Ansa fläskkarrén från eventuella hinnor och segt fett. Skär ett snitt rakt in i karrén och fläk upp den som en fjäril. Lägg ut den platt på en skärbräda med den fina sidan nedåt. Klicka på fyllningen mitt på köttet, rulla ihop och bind ihop med ett steksnöre. Fäst eventuellt ändarna med tandpetare om de är svåra att hålla ihop. Salta köttet runt om och bryn det i smör i en het stekpanna. Ringla lite olja i en stor ugnsform. Mal svartpeppar över köttet och lägg det i en ugnsformen.
  • Värm ugnen till 175°C. Ta bort fula blad från brysselkålen och skala rödbetorna. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka brysselkålen hela i 5 minuter. Lyft ur dem ur kokvattnet och lägg över dem i en skål. Kvarta rödbetorna och koka dem i 15 minuter i samma vatten. Slå av vattnet. Halvera brysselkål och småtomater. Lägg ut brysselkål, rödbetor och tomater runt om steken. Ringla över olja, salta och peppra. Stick in en kött-termometer i tjockaste mitten av köttet (se till så att den sitter i köttet och inte i fyllningen). Ställ in formen och låt köttet gå till en innertemperatur på 58°C (cirka 50 minuter). Ta ut steken och låt den vila under aluminiumfolie till en innertemperatur på cirka 63°C.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.