Fylld köttfärslimpa och mos med rotselleri och bönor

Inspiration till din söndagsmiddag

Häääärliga söndag. Jag gillar söndagar eftersom det är då jag helst ställer mig i köket och lagar god söndagsmat. Söndagsmat för mig är långkok, grytor, stekar och rustik husman. Söndagsmiddag är också då familjen samlas vid matbordet och laddar upp inför den annalkande veckan. Självklart är det inte alltid så, men ju oftare det går att samtala och ha det mysigt i köket framför att sitta halvdöd i soffan framför teven och sleva in krubbet i nyllet, ja desto trevligare är det.

Koppla ner och njut

Visst är det ändå rätt tragiskt att vår tillvaro har blivit på det viset. Vi går runt på gatan och glor så mycket på våra mobiler att vi knappt märker att vi går in i varandra eller blir överkörda när vi travar rätt ut i gatan utan att se oss för. Det är lite som Viasat-reklamen med paret som sitter och glor på dumburken varje kväll. Sedan går de lägger sig i sängen, pussas, och vänder sig bort och glor vidare på varsin iPad. Jag hatar verkligen den reklamen. Jag tänker också ofta på det när jag ser föräldrar som knappt lägger märke till sina barn för att de är så upptagna med att fippla med sina mobiler.

Mos med rotselleri och bönor

I dagens svenska samhälle är vi lite för bortskämda med att ha surf var vi än går. Vi är helt enkelt lite för uppkopplade, och då är det viktigt att aktivt säga åt sig själv att lägga bort mobilen och ta det som händer runt om en på riktigt. Förutom att avveckla det ständiga fipplandet med mobilen är söndagsmiddagen en trevlig tradition som fler borde införa. Samla familjen, eller åtminstone sambon, sätt er ner, prata, ät och ha det trevligt. Livet är trots allt det som händer just nu runt om dig. Inte i din mobil.

Köttfärslimpa i ugn

Utan din dator eller mobil hade du å andra sidan inte hittat det här receptet, och det hade ju varit synd att gå miste om. Denna köttfärslimpa är fylld med goda smaker och toppas med knapriga nötter, syrliga soltorkade tomater och salta smörstekta champinjoner. Fyllningen i limpan består av gröna oliver, aprikoser och rödlök. Tack vare att köttfärslimpan lagas i ugn hålls att kvar i och trillar inte ur som det lätt kan hända i biffar som steks i panna. Servera med krämigt mos av rotselleri och stora vita bönor så blir det mumsfillibabba. En riktig söndagsmiddag helt enkelt.

» Fler recept på söndagsmiddag hittar du här.

Fylld köttfärslimpa och mos med rotselleri och bönor

För: 4 personer
Tid: 25-30 minuter
Temperatur: 225°

Fylld köttfärslimpa och mos med rotselleri och bönor

Köttfärslimpa:

250g torkade aprikoser
1 rödlök
1,5 dl gröna oliver
2 ägg
1 kg köttfärs
1 knippe färsk timjan
salt, svartpeppar

Knaprig topping:

1 dl hasselnötter
1 dl mandel
150g champinjoner
10 bitar soltorkade tomater

Mos med rotselleri och bönor:

500g rotselleri
1 burk stora vita bönor
1 dl creme fraiche
salt, svartpeppar

Övrigt:

rårörda lingon
inlagd gurka

1. Skiva upp aprikoserna, hacka löken och halvera oliverna. Blanda med ägg och köttfärs samt färsk timjan och kryddor. Ha ner färsen i en ugnsform och forma den till en limpa. Grädda i cirka 25-30 minuter 225°C. Kontrollera att den är klar genom att sticka i en tandpetare. Är köttsaften klar är den färdig.

2. Hacka nötterna och rosta med smör i en stekpanna. Skär champinjonerna i kvartar och stek dem i smör. Bland med nötterna och strimlade, soltorkade tomaterna. Sprinkla ut toppingen på köttfärslimpan när den är klar.

3. Skala och tärna rotsellerin. Koka den mjuk i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet ha ner sköljda bönor i kastrullen. Kör till ett mos med en mixerstav och blanda sedan ner creme fraichen. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med rårörda lingon och inlagd gurka.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.