Fylld kyckling med nektarin, fetaost och sötpotatissallad

Härligt sommarrecept till grillen

Det känns att det är höst i luften – det är svalare och luften är krispigare. När solen är framme, eller om man har en kofta och sitter under tak, går det faktiskt att sitta ute. Ett lustigt fenomen är att mat smakar så mycket bättre när man äter den utomhus. Jag har faktiskt testat att ta en tugga av något, tugga på det, och samtidigt gå ut. Märkligt nog händer något – det smakar mer. Exakt vad som händer har jag ingen aning om, men jag får väl anta att det är mer syre ute, eller bara det faktum att det sker en förändring.

God fyllning till kycklingrullar

Det är i alla fall häftig och rätt märkligt. Vissa rätter måste man helt enkelt äta ute. Bland annat bjöd jag vid ett tillfälle på en lätt, vårig fiskrätt. Vi åt den inne – och den blev inte alls så god som när vi åt den ute. Den här rätten är precis i skarven mellan höst och sommar. Den kan alltså ätas inne, men blir så där larvigt kanongod när man äter den ute. Förutom att den är god är den färgglad och innehåller varierade smaker så som sött, salt och syrligt. Baconet ger en härligt, rökig ton och gör att kycklingen inte blir torr.

Fina, gula små päronSötpotatissalladKycklingrullar fyllda med nektarin och feta

Om man har allergi mot nektariner

En tråkig sak är tråkigt är att min pappa är allergisk mot nektariner. Ja, det är mest tråkigt för honom själv – personligen bara älskar jag nektariner. Jag fullkomligt jublar när det är nektarinsäsong och man kan hitta fina, söta nektariner till vrakpris i butik. Det trevliga i kråksången är dock att upphettade stenfrukter slinker ner hos de flesta allergiker utan problem. Alltså är det fritt fram för mig att lägga ett par på grillen och avnjuta.

Kycklingrullar på grillenPäronchutneyKycklingrullar

Recept med sötpotatis

Sötpotatis är det däremot inget krångel med. Har du inte provat är det verkligen på tiden. Sötpotatis är avlägsen släkting mtill den vanliga potatisen. Den har vackra blommor när den växer och trivs bäst i värme. Hundratals sorters sötpotatis finns, och i olika färger. Äter man enligt GI-metoden än en intressant parentes att sötpotatis har lägre glykemiskt index än vanlig potatis.

Härlig kycklingrätt till grillen

De här rullarna är inte det minsta knepiga att göra. Det enda man behöver är en kniv som kan kan filéa med, samt några tandpetare. I rullarna hade jag även den härliga italiana-kryddmixen från Foglia. Det blev kanon. Tillsammans med den underbara päronchutneyn blir rätten fulländad. Salt, sött och syrlighet blandas i en perfekt harmoni. Att allt dessutom blir en härlig färgkombination är bara ett trevligt plus.

Om du inte har tillgång till kryddmixen i receptet nedan kan du krydda kycklingen med chilifrukt, vitlök, persilja, salt och körvel. Det är samma innehåll som i Foglia Het Toskansk kryddmix.

» Här hittar du ännu fler recept med ogräs

Fylld kyckling med nektarin, fetaost och sötpotatissallad

För: 4 personer

Nektarin- och fetafyllda kycklingrullar med päronchutney och ljummen sötpotatissallad

Kycklingrullar:
1 kg kycklingfilé
150g rökt fetaost
3 nektariner
Foglia Het Toskansk kryddmix
2 paket bacon

Päronchutney:
3 gula päron
1 msk muscovadosocker
1 msk råsocker
1 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, vitlökspulver

Sallad:
1 burk urkärnade kalamataoliver (290g)
50g rucola
2 dl svinmålla
5 rädisor
2 stora sötpotatisar
1 dl solrosfrön
1 tsk smör
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

1. Filéa varje kycklingfilé till 3-4 skivor vardera. Skär fetaosten till stavar och nektarinerna till klyftor. Lägg ut kycklingskivorna och strö ett lager kryddmix ovanpå. Lägg en fetaoststav och en nektarinklyfta ovanpå och rulla ihop. Rulla bacon utanpå och fäst ihop varje rulle med tandpetare.

2. Smält smör i en kastrull och ha ner tärnat päron. Låt päronen mjukna på mediumvärme och slå sedan på vatten, socker och vinäger. Smaka av med kryddor och låt det sedan puttra på svag värme under lock till det börjar bli simmigt (ca 15-20 minuter). Häll upp i en skål eller burk.

3. Skala och tärna sötpotatisen. Koka i saltat vatten till den mjuknat (ca 10 minuter). Slå av vattnet och ha ner sötpotatisen i en skål.

4. Rosta solrosfröna med lite salt och olja. När de börjar knäppa är de klara.

5. Micra pressad vitlök och en klick smör i ca 30 sekunder. Blanda ihop med olja och häll på sötpotatisen. Blanda ner de rostade solrosfröna, oliver, svinmolla, rucola och tunnskivade rädisor. Salta, peppra och smula över oregano.

6. Grilla kycklingrullarna till de är genomgrillade. Använder du köttermometer hittar du alla temperaturer du behöver här.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.