Laxkuvert med blomkålsbakelser och svart bönsallad

Fylld lax i ugn av laxsida

Till den här rätten rekommenderar jag att man köper en hel eller halv laxsida och skär upp till lagom bitar – styckfryst lax är nämligen för smalt skuren. Det fina med att köpa laxsida är att man kan göra så mycket med det. Man kan skära bitarna som man vill och göra allt ifrån laxfjärilar att grilla eller tunt skivad lax för att grava. Man kan också frysa in ett helt lass och spara pengar eftersom det brukar vara billigare att köpa en stor bit.

Mat till vardag och helg

Att skära lax är heller inte svårt – det gäller bara att ha en bra kniv. Jag brukar använda en smal filékniv eller en rak skink/filékniv.

Den här rätten är dekorativ och enkel att göra. Tillsammans med rostade mandlar, svarta bönor och de fina små blomkålsbakelserna får man en riktig färgklick på matbordet.

Vad är en silikonform och var köper man det?

Blomkålsbakelserna gör man lättast i en silikonform. Då är de enkla att få ur och bränner inte fast. Jag har själv investerat i ett gång olika silikonformar som jag köpt från den danska nät-butiken H.W. Larsen. Frakten är lite dyrare, men det är det värt eftersom det finns mycket man vill ha och priserna är låga.

Laxkuvert med blomkålsbakelser och svart bönsalladBlomkålsbakelser i solokonformLax och sardeller

Fylld lax i ugn med blomkål och svart bönsallad

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Laxkuvert med blomkålsbakelser och svart bönsallad

Blomkålsbakelser:

200g blomkål (inkl. blast)
100g färskost
3 ägg
salt, peppar

Svart bönsallad:

1 röd paprika
1 orange paprika
4 salladslökar
4 dl svarta bönor
1 vitlöksklyfta
0,5 dl balsamvinäger
3 msk äppelcidervinäger
4 msk olivolja
2 msk klippt persilja
salt, peppar

Fylld lax i ugn:

4 stora laxfiléer (a 200g styck)
1 lime
8 sardellfiléer
salt, peppar, vitlökspulver

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Ha ned mindre blomkålsträd samt blomkålsblast. Koka ca 10-15 minuter (till den är genomkokt). Slå av vattnet och ha ner färskost, ägg och kryddor. Kör till en slät smet med mixer och klicka sedan ut röran i ugnsfasta, smörade formar. Grädda i ca 20-30 minuter i 225°C.

2. Rosta mandlarna i en panna tillsammans med en skvätt olja och lite salt. När de börjar knäppa är de klara. Skiva upp paprika och salladslök. Rör ihop tillsammans med svarta bönor, pressad vitlök och de rostade mandlarna. Slå över olja, vinäger, klippt persilja och salt och peppar. Vänd ihop.

3. Skölj laxen och lägg upp på en skärbräda. Fördela ut två sardellfiléer på ena sidan av varje laxfilé och riv sedan över limeskal och krydda. Vik över ena halvan så att den blir dubbelvikt och fäst eventuellt med tandpetare. Stek i lite smör.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.