Fylld ryggbiff med rotselleripuré och rödvinssås

Festligt recept till fest och nyår

Vad sägs om att avsluta året med en festlig middagsrätt? Detta recept på fylld ryggbiff med rotselleripuré och rödvinssås passar den som gärna lägger en köttbit på tallriken på nyårsaftonen. Den som hellre vill servera festlig vegetarisk mat kan spana in dessa festliga vego-recept.

Många väljer att servera oxfilé till nyårsaftonen, men personligen är jag mer förtjust i lite mer intressanta köttbitar – som ryggbiff. Oxfilén är lite av en nybörjar-köttbit; såvida man inte steker den till en torr skosula är den svår att misslyckas med. Å andra sidan är det inte så mycket mer med det. En ryggbiff i sin tur, som sitter på ryggen på kossan, är perfekt att tillaga hel i ugn tack vare att den har mer insprängt fett som kan smälta ut i köttet och göra det mört. Ryggbiff klarar både lite högre temperaturer men blir helt fenomenal när den får gå på låg temperatur.

Madeleine Landley

Istället för oxfilé

Den kan naturligtvis skivas och stekas i en stekpanna, men jag gör hellre en så kallas reverse sear. Det innebär att man först steker på köttet i varm panna runt om för att frigöra socker och protein på köttytan. Sedan lagar man klart köttet i ugnen. Har man gott om tid kör man det i 125-150°C i ugnen. Annars runt 175°C som i detta recept. Då tar det ungefär 30-45 minuter, men kan naturligtvis variera beroende på ugn, storlek på köttbit samt hur mycket tillagning köttet fick i pannan.

Det fina med ryggbiff är också att det är en större köttbit än oxfilén vilket gör den perfekt till att rulla in saker i. Skär ett snitt i köttet och banka ut det så det blir platt. Denna ryggbiff fyller jag med fikon, färsk timjan, rivet citronskal, pressad vitlök, getost och kryddor. Det blir så gott – framför allt till den lena texturen på rotselleripurén. Har du ingen köttklubba att banka ut det med går det lika bra med en glasburk eller en brödkavel.

Nyårsmat som kan förberedas

Fylld ryggbiff med rotselleripuré och rödvinssås är en festlig smidig middagsrätt som med fördel kan förberedas. Purén gör man i förväg och värmer på. Köttet fyller och bryner man innan. Sedan är det bara att laga klart det i ugnen innan man sätter igång med förrätten. Servera förslagsvis till det spanska, röda vinet Pétalos. Glöm inte att spara receptet som favorit om du gillar det. Detta gör du med hjälp av det lilla hjärtat över eller under receptet.

» Här hittar du fler festlig huvudrätter som passar till nyår

Fylld ryggbiff med rotselleripuré och rödvinssås

Fylld ryggbiff med rotselleripuré och rödvinssås

För: 4 personer

Fylld ryggbiff:

50g torkade fikon
1/4 kruka timjan
1/2 citron
1 stor vitlöksklyfta
100g mjuk getost
salt, peppar
800g ryggbiff

Rotselleripuré:

2 potatisar (mjölig sort)
600g rotselleri
1 dl grädde
0,5-1 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Örtmarinerade grönsaker:

150g haricots verts
4 morötter
1 klick smör
salt
färsk timjan

Rödvinssås:

sky från köttet eller 1 msk köttfond
3 dl rödvin
1 tsk soja
1 tsk redning
salt, peppar, lökpulver

  • Hacka fikon och färsk timjan och blanda med rivet citronskal, pressad vitlök, getost och kryddor. Skär ett snitt i köttet och banka ut det så det blir platt. Fördela ut röran på köttet, rulla ihop det och bind ihop med steksnöre. Hetta upp smör i en stekpanna och stek på köttet runt om så det får yta. Lägg över köttet i en ugnsfast form, stick i en kött-termometer så den sitter i inre delen av köttet och låt det gå i 175°C tills ryggbiffen kommit upp i en innertemperatur på 55°C. Detta tar cirka 30-45 minuter. Låt det sedan vila under folie i 15 minuter.
  • Skala potatis och rotselleri och dela till mindre bitar. Koka i saltat vatten till det mjuknat – cirka 15 minuter. Slå av vattnet och ha ner grädde. Kör till en puré med hjälp av en mixerstav och smaka sedan av med äppelcidervinäger, salt och peppar.
  • Halvera haricots verts och skär morötterna till stavar. Koka upp saltat vatten och sjud grönsakerna i cirka 5 minuter. Slå av vattnet, ha ner en smörklick, salt och repa i timjan, slunga sedan runt allt så det blandas.
  • Häll av skyn från köttet i en kastrull, eller ta köttfond. Häll på rödvin och soja och låt det puttra ihop till såsen kokat ner till halva mängden. Pudra i redning, vispa så det löser upp sig och såsen bli simmig, och smaka sedan av med kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.