Fyllda auberginer med fetaost och lammfärs

Vad kan man laga med aubergine

På sistone har jag börjat få upp ögonen för aubergine. Denna svarta, batong-formade grönsak som har ett ganska hårt skal har egentligen aldrig riktigt fallit mig i smaken, bland annat på grund av det hårda skalet som man ofta får tugga sig igenom. Å andra sidan finns det tillfällen då det hårda skalet är bra. Exempelvis om man lagar vegetariskt och vill ha kvar något med tuggmotstånd och spänst. Dessutom kan man både koka eller steka auberginen ordentligt så får det en mjukare slutresultat.

Fylld aubergine i ugnen

Aubergine är dessutom utmärkt att fylla, vilket är en vanlig rätt i både det grekiska och det turkiska köket. I Turkiet kallas det för Karniyarik och i Grekland för Papoutsakia. Detta recept på fyllda auberginer med fetaost och lammfärs är min egen tolkning på det hela. Auberginerna i denna rätt fyller jag med lammfärs, det urskrapade aubergine-köttet, gul lök, vitlök, fetaost och soltorkade tomater. Lite persilja och kryddor, sedan får de åka in i ugnen.

Till det hela serverar jag ris eller couscous och en klick naturell crème fraiche. Man kan även svänga ihop en enkel sallad av gurka, tomat och salladsblad, om man vill ha något ytterligare grönt till. Auberginerna kan man göra i förväg och bara värma på när det är dags att äta. De funkar också fint att frysa och ha mer i matlådan.

» Här hittar du fler goda recept med aubergine

Fyllda auberginer med fetaost och lammfärs

Fyllda auberginer med fetaost och lammfärs

För: 4 personer

2 auberginer (á 200-250g styck)
250g lammfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150g fetaost
2 msk hackad persilja (färsk eller fryst)
6 bitar soltorkade tomater i olja
salt, peppar, lökpulver

Tillbehör:

jasminris eller couscous
crème fraiche

  • Halvera auberginerna och skrapa ur innehållet med en sked. Skrapa inte ur dem helt utan behåll cirka 1 centimeters kant av köttet runt om i skalet så de behåller sin form. Hacka det urgröpta aubergineköttet.
  • Stek lammfärsen någon minut i en stekpanna och ha sedan ner den hackade auberginen. Rör i finhackad vitlök och gul lök. Stek tills löken mjuknat, färsen fått färg och auberginen torkat till. Detta tar några minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt fräsen svalna, blanda sedan med smulad fetaost, hackad persilja och strimlade soltorkade tomater.
  • Rada upp auberginehalvorna på en plåt med snittytan uppåt. Skeda i röran och ställ in plåten i 200°C varmluft eller 225°C i vanlig ugn i cirka 20 minuter. Servera med kokt ris eller couscous samt crème fraiche.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.