Fyllda auberginer med köttfärs, ost och svarta bönor

Vad kan man laga av aubergine?

Här om dagen hade vi en stylist och en fotograf hemma hos oss som fotade vårt nya snygga kök. Det här var två trevliga killar som skojade och snackade som om man hade känt dem hela livet. Eftersom vi hade gemensamma intressen och en hel del att prata om hade de gärna fått flytta in permanent… Skämt åsido. Tre vuxna män och en kvinna (som aldrig tänker växa upp) i en lägenhet kan bli lite trångt. Däremot lämnade stylisten kvar ett par auberginer som med nöje fick bo kvar i vår kyl.

Sedan långt tillbaka har jag haft en hatkärlek till aubergine. De är så vackra att se på med sin lila-svarta, och ibland lila-vita, yta. De kan bli till riktigt snygga anrättningar och får läckra blommor som man kan doppa i pannkakssmet och fritera. Däremot har aubergine aldrig övertygat mig som ingrediens. Skalet är ofta för hårt och plastigt att tugga på medan innehållet blir saggigt och brunt. Visst har jag ätit riktigt god aubergine vid några tillfällen, som i en baba ganoush (aubergineröra) och i denna moussaka med lammfärs. Utöver det har dessa fina släktingar till potatisen inte imponerat något vidare på mig.

Fyllda auberginer med köttfärsröra

Eftersom aubergine är dekorativt i anrättningar har jag länge velat göra fyllda auberginehalvor – alltså halvor av aubergine som man fyller med godsaker och lagar i ugnen. Jag har velat ge det en chans. De gånger jag väl fått tag i lagom små auberginer (för de ska inte vara för stora) har jag oftast glömt bort dem i kylen så de hunnit ruttna. Alltså har det aldrig blivit av. Den här gången gjorde jag i alla fall slag i saken av de lämnade auberginerna och slog till på fyllda auberginer med köttfärs, ost och svarta bönor till middag.

Jag skojar inte när jag säger att det är något av det enklaste och det godaste jag ätit på länge. En perfekt vardagsrätt. Att laga auberginerna gick väldigt smidigt och lämnade minimalt med disk. Allt till toppingen steker man i en stekpanna. När toppingen lagts i auberginerna ställer man in formen i ugnen och diskar stekpannan. Kvar har man en plåt till auberginerna och en kastrull med ris (om man väljer att servera med ris till).

Enkel och god vardagsmat i ugnen

Jag hade tänkt servera en sallad till men glömde faktiskt bort det. Jag känner inte att det var något som behövdes, men vill man ha lite mer innehåll är en enkel sallad av gurka, tomat och valfri salladssort ett trevligt komplement. Det hela blev riktigt bra med hackad basilika på toppen samt kokt jasminris och en klick creme fraiche till. Auberginerna blev smakrika och fina och förvånansvärt mjuka och goda, rakt igenom.

Jag valde också att spraya auberginerna med smör innan de åkte in i ugnen, så det i kombination med fina små auberginer lär ha gjort susen. Äntligen har jag tagit oskulden på denna rätt, och visst kommer den att lagas igen. Var beredd på att se fler recept med denna goding i olika varianter framöver. Vill du göra receptet vegetariskt? Prova att byta köttfärsen mot Quorn färs.

» Här hittar du fler goda rätter som lagas i ugn

Fyllda auberginer med köttfärs, ost och svarta bönor

För: 4 personer

Fyllda auberginer med köttfärs, ost och svarta bönor

2 auberginer (á 200-250g styck)
250g blandfärs
1 msk chipotlepasta
2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
salt, peppar
1,5 + 0,5 dl riven ost
1 dl kokta svarta bönor
spraysmör

Tillbehör:

3 dl ris
1/2 kruka basilika
creme fraiche

  • Skölj auberginerna och halvera dem. Skrapa ur innehållet med en sked och hacka det. Skrapa inte ur dem helt utan behåll cirka 1 centimeters kant av köttet runt om i skalet.
  • Stek köttfärsen någon minut i en stekpanna och ha sedan ner den hackade auberginen. Rör i chipotlepasta, finhackad vitlök och rödlök. Stek tills löken mjuknat, färsen fått färg och auberginen torkat till. Detta tar några minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt blandningen svalna, rör sedan i 1,5 dl riven ost och sköljda svarta bönor.
  • Rada upp auberginehalvorna på en plåt med snittytan uppåt. Dra gärna över ett varv med spraysmör eller pensla med smält smör (inte nödvändigt men gör det väldigt gott.) Skeda i köttfärsröran och avsluta med ett lager riven ost. Ställ in i 200 grader varmluft eller 225°C i vanlig ugn i cirka 20 minuter.
  • Hacka basilikan och strössla över de färdiggräddade auberginerna. Servera med kokt ris och naturell creme fraiche.

Rekommenderat vin till: Trapiche Malbec Oak Cask (16554) från Argentina av 100% Malbec

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.