Fyllda, baconlindade paprikor med champinjoner, svarta bönor och ost

Kombinera mat till Sauvignon Blanc

I morgon kära vänner är det International Sauvignon Blanc Day. Vad sjutton är nu det? Ja, det är helt enkelt en dag som uppförts för att fira det vita vinet av druvan sauvignon blanc. Eller, vi kanske ska säga som det egentligen är – för att öka försäljningen av det. International Sauvignon Blanc Day firas alltid den första fredagen i maj. Den instiftades i Marlborough på Nya Zeeland där druvan är en av de vanligaste. I år firas den alltså fredag den 3 maj. Jag råkar hur som helst tycka sauvignon blanc är gott… så gott att jag faktiskt fördrack mig lite på det. Under en period valde jag uteslutande sauvignon blanc-viner till maten och att sippa på. Efter det, då det nästan gick överstyr i smakpaletten, har jag nu vidgat mina vyer och väljer aktivt lite andra viner emellanåt. Man kan ju få lite för mycket av det goda…

Hur kan man då beskriva sauvignon blanc? Det beror förstås lite på varifrån vinet kommer. Generellt kan man säga att sauvignon blanc smakar väldigt grönt – nässlor, vinbärsblad, krusbär, gröna äpplen, lime, citrusfrukt och ibland lite åt ananas- och honungsmelons-hållet. När vinerna kommer från Nya världen smakar de oftast på detta vis. När de kommer ifrån platser i gamla världen, exempelvis Frankrike och vissa ställen av Italien, kan det ha en lite fylligare och mer rostad/bränd ton. Jag kan tycka att denna ton passar bättre till mat. Men det är förstås en smaksak.

Mat som kan förberedas

Fyllda, baconlindade paprikor med champinjoner, svarta bönor och ostTill denna rätt bestående av fyllda, baconlindade paprikor med champinjoner, svarta bönor och ost serverade jag en sauvignon blanc från Italien. Vinet passade väldigt bra till, och det var också därför jag valde att publicera detta recept just idag – inför International Sauvignon Blanc Day. Vinet (som du hittar länk till under receptet) kommer från Alto Adige i norra Italien. Eftersom det är ett smakrikt vin passar det således också fint till smakrik mat – som dessa gröna paprikor som fylls med champinjoner, svarta bönor och ost. Paprikorna lindas sedan in i bacon och grillas i kvällssolen.

Man kan så klart tillaga dem i stekpanna eller i ugn om man så vill. Till sommaren är jag dock en dedicerad grillare, så med andra ord lagas allt som är möjligt utomhus. När vädret tillåter vill säga… Dessa grillade paprikor är en perfekt rätt att förbereda som också är smidig att laga till många. Salladen kan man fixa i förväg. Paprikorna kan man också göra i ordning och lägga i kylen. Sedan är det bara att plocka fram dem och lägga på grillen. Riset kan man koka under tiden eller göra i förväg.

Recept om man är flexitarian

Idag är det många som vill ha mer grönt på tallriken – mer grönsaker och mindre kött. Då är denna maträtt perfekt eftersom det enda köttet den innehåller är bacon. Vill man att den ska bli helt vegetarisk skippar man bara baconet. Eftersom maten görs med ost i paprikorna, och kan serveras med creme fraiche till, blir den då lakto-vegetariskt. Den naturella creme fraichen kan man byta mot en smaksatt variant, om man vill. Detta sätt att äta på, det vill säga mestadels grönsaken men kött ibland, går enligt benämningen flexitarian. Den som gillar detta sätt att äta på hittar fler flexitarian-recept här. Dessa recept kan enkelt varieras och kommer med tips på hur du gör rätten köttfri.

» Här hittar du fler recept som passar till sommaren

Fyllda, baconlindade paprikor med champinjoner, svarta bönor och ost

För: 4 personer

Fyllda, baconlindade paprikor med champinjoner, svarta bönor och ost

Örtsås:

2 dl creme fraiche
1 msk persillade
salt

Vitlöksris:

5 vitlöksklyftor
3 msk olja
4 dl ris
0,5 tsk salt

Fyllda paprikor:

300g champinjoner
1/2 röd lök
1 tetra svarta bönor
1 dl riven ost, ex prästost
salt, peppar
2 gröna paprikor á cirka 250g styck
0,5 dl hackad, färsk oregano (eller 1,5 msk torkad)
2 paket bacon

Tillbehör:

sallad och tomater

  • Sås: Rör ihop creme fraiche med persillade och smaka av med salt. Ställ såsen svalt fram till servering.
  • Vitlöksris: Pressa i vitlöksklyftorna i en non-stickbelagd kastrull med olja. Hetta upp kastrullen till medelvärme och rör om hela tiden så att vitlöken inte bränns eller blir besk. Ha ner riset och saltet  och ”stek” riset under omrörning i cirka 2-4 minuter. Slå på vattnet och koka sedan riset i 11 minter under lock. Värm riset i micron när det är dags att äta, om du tillagat det i förväg.
  • Fyllda paprikor: Gnugga champinjonerna rena och låt dem rinna av. Tärna dem smått och stek i stekpanna till vätskan försvunnit. Hacka löken och ha ner i pannan med champinjonerna tillsammans med en klick smör. Stek tills löken mjuknat lite – cirka 2 minuter. Låt allt svalna.
  • Skölj svarta bönor, riv osten och hacka oreganon. Blanda ner i stekpannan och salta och peppra.
  • Halvera paprikorna, kärna ur dem och skär bort fästena. Fyll paprikorna med röran. Lägg ut fyra baconremsor tätt på en skärbräda så de tar upp samma bredd som en paprikahalva. Linda baconet runt paprikorna. Lägg paprikorna i en ugnsform och ställ dem svalt fram till de ska tillagas. Grilla paprikorna eller laga i ugn; 20-25 minuter i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme.
  • Rekommenderat vin till fyllda, baconlindade paprikor med champinjoner, svarta bönor och ost: Winkl Sauvignon (2799)

    Info om vinet:
    Druva: Sauvignon blanc
    Land: Italien, Trentino-Alto Adige , Alto Adige
    Smak: Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av krusbär, päron, honungsmelon, nässlor och citron.
    Sötma: 1/12
    Fyllighet: 4/12
    Fruktsyra: 10/12

    Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.