Ost och lökfyllda cocktailtomater

Enkla aptitretare till festen

I vår familj gör vi saker som anses okonventionella – inte enligt oss själva, men tydligen enligt andra. Vi äter gärna typisk ”helgmat” på måndagarna och förstås även andra dagar i veckan. Exakt hur det började vet jag faktiskt inte, men på något märkligt sätt blir det ofta så. Kanske har det att göra med att man vet att en ny arbetsvecka har börjat och det faktiskt är ganska långt kvar till helgen. Då måste man ju sätta guldkant på tillvaron.

Plockmat är något vi ofta äter. Delvis för att det är kul att laga tillsammans och att alla kan ha sitt eget lilla område att pyssla med. Det spelar liksom ingen roll hur många man är i köket då alla kan få något att göra.

Lätt och gott med passande vintips

Det allra bästa med plockmat är att man kan blanda olika smaker. I vårt kök blir det rätt ofta tema libanesiskt, italienskt eller spanskt – men det varierar.

I alla fall så behöver man inte spara plocket till helgen. Man kan slänga ihop några snabba rätter och fylla ut med kallskuret som skinka, korvar, ost och kanske till och med bröd om man vill. Ett givet alternativ på ett buffé- eller plockbord är saker som är fyllda.

De här små söta cocktailtomaterna är lätta att fixa ihop: kärna ur tomaterna, fyll dem och rada upp dem i ugnsfast form. Fyll dem gärna i förväg och ställ in i kylen. Därefter kan de stå där till precis innan gästerna kommer. Tänkt på att tomaterna blir väldigt heta inuti, så låt dem svalna lite innan de serveras så att man inte bränner tungan. Det undre på bilden nedan är fyllda champinjoner. Receptet på fyllda champinjoner finns här.

Ost och lökfyllda cocktailtomater

Cirka 20-30 stycken
Temperatur: 225°

Ost och lökfyllda cocktailtomater

500g stora cocktailtomater (2 askar)
150g fetaost
1/2 röd lök
1 ägg
salt, peppar, oregano

1. Skölj tomaterna, skär av locket, dvs en bit av övre delen där det gröna fästet sitter. Skär loss innehållet försiktigt med en liten kniv och pilla ur fröhuset. Ställ tomaterna upp och ner och låt dem rinna ur.

2. Hacka rödlöken fint, lägg i en microtålig skål och kör i microvågsugnen i 30 sekunder. Rör ihop löken med fetaost, ägg och kryddor. Fyll varje tomat med röran och ställ upp i en ugnsfast form. Ha i 225° i ca 20-30 minuter till osten har fått fin färg.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.