Middag till helg och fest

Köttklubba i all ära! Jag åkte till Cordon Bleu och bestämde mig för att investera i en. Inte för att det är mycket att investera i – för de är inte dyra – men just för att jag har bläddrat igenom så många tidningar och dreglat över hur många recept det finns med inlindade godsaker i kött. Ska man linda in i kött blir det enklare om köttet är bankat. Punkt.

Fyllda fläskrulladerÖsning

Så gör man rullader

För en billig penning hittade jag en klubba som man kunde både möra och banka med. Inte krävde det heller särskilt mycket kraft, för då går köttet sönder. Börja med att banka lätt mitt på köttet och sedan ut mot kanterna – då går fibrerna i köttet sönder. Sedan fortsätter du att banka utåt mot kanterna, fortfarande med lätt hand, då blir köttbiten bredare. Fyll sedan med allt möjligt i mitten och rulla ihop.

Gott recept till höst och vinter

Portvin är jag för övrigt helt främmande för. Jag vet att det är gott till diverse desserter och i mat, dessutom vet jag att det inte behöver vara en ”fancy” sort om det ska ner i maten, så för 119:- på Systemet blev det en Graham’s Six Grapes.

Fyllda fläskrullader med gräddig portvinssås och gratäng

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Fyllda fläskrullader i gräddig portvinssås med broccoli- och blomkålsgratäng

Broccoli- och blomkålsgratäng:
250g broccoli
250g blomkål
3 potatisar
1 gul lök
2 dl creme fraiche
1,5 dl mellangrädde
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost
salt, peppar, timjan

Fyllda fläskrullader:
700g benfri fläskkotlett (8 skivor)
200g rökt hamburgerkött
1,5 dl gröna oliver
100g mozzarella
1/2 rött äpple
8 bitar soltorkade tomater
1/2 gul lök
salt, peppar, oregano, vitlökspulver
2 dl matlagningsgrädde
1 dl portvin
1,5 dl stekt svamp
salt, peppar
tandpetare

1. Skala och skiva upp potatisen, dela blomkål och broccoli till mindre träd. Hacka löken och fräs den mjuk i en kastull med lite smör. Fördela ut allt i en mindre ugnsfast form. Vispa ihop creme fraiche med grädde, pressad vitlök och kryddor. Slå över stanningen och ställ in i 225° i ca 45 minuter. Tag ut gratängen 5 minuter innan den är klar och strössla över riven ost, ställ in igen.

2. Skölj köttet och torka med hushållspapper. Om du använder hel fläskkotlett i bit, ansa bort fettet och skiva upp till 8 skivor. Om färdigskivat, ansa bort fettet. Lägg upp köttbitarna på en skärbräda och banka ut så platt du kan med flata sidan på en köttklubba (eller en glasburk).

3. Lägg ut en skiva hamburgerkött ovanpå fläksskotletten. Dela oliverna på längden och fördela ut i en sträng av mitten av köttet. Skiva upp äpple och mozzarella och dela varje soltorkad tomatskiva på längden. Hacka löken. Fördela ut allt i en remsa i mitten av köttet. Krydda och rulla ihop tajt och sätt tandpetare för att hålla ihop rullarna.

4. Hetta upp en panna med smör och lägg i rulladerna, stek så att de får fin yta runt om och blir genomstekta. Häll på portvinet och låt det fräsa upp. Rör ner grädden och strössla över stekt svamp (stek denna i förväg i smör, salt och peppar till vätskan reducerats) och salta och peppra. Ös rulladerna några gånger innan servering. Servera med svartvinbärsgéle.

Rekommenderat vin till: Cameleon Malbec (nr 6581) 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.