Fyllda, körsbärsgräddiga rullader med saltgurkecoleslaw och bönsallad

God söndagsmiddag

Söndag i all ära. Antingen har man galet mycket att göra innan helgen är över eller eller så har man det bara skönt och tar det lugnt. Min plan idag är att ta det lugnt.

En gång i tiden när jag arbetade på Vivo jobbade jag alltid helg – det var ju då lönen var som bäst. Å andra sidan missade man mycket kul och var ofta helmosig när efterföljande vecka började. När jag började jobba på reklambyrå svor jag att aldrig jobba helg. Jag må tycka att mitt jobb är hur kul som helst, men helgerna är heliga. Sedan dess är fredagen den bästa dagen på hela veckan – och sängen på fredagkvällen är skönare än den någonsin är på hela veckan.

Gör rullarna så här lekande lättRullar

Har man jobbat på helg uppskattar man verkligen helgen. Man kan pusta ut och få tid till att göra precis vad man vill. Jag har ju heller inga bar och därför inga måsten. Vill jag kan jag spendera en hel dag i soffan – det gör inget. Söndagarna är dedikerade för matlagning och att göra sådant som jag tycker extra mycket om. Jag kan lalla runt i timtal och laga mat, röra i grytor och botanisera i matbutiken – med skön Jazz i lurarna förstås. Det är det bästa jag vet.

Så för att knyta ihop säcken; den här rätten kom till förra söndagen. Jag hittade prisvärd lövbiff när jag tog min vanliga söndagspromenad till matbutiken och även en söt liten flaska med körsbärsjuice. Det lät så gott att jag bestämde mig för att göra rullader som skulle få puttra ihop i körsbärssaften.

KörsbärsjuicePuttrande godsaker

Rullader med lövbiff

En kul parentes är att jag minns att jag inte tyckte lövbiff var särskilt kul när jag var liten. Segt och tråkigt minns jag det som. Det roliga var att jag berättade för min mamma efteråt att jag hade lagat lövbiff. ”Det som är så segt och tråkigt”, sa hon. Jag antar att jag får beskylla hennes bristande kreativitet för det. Själv tycker jag att lövbiff blir som godast när den rullas runt godsaker och sedan får puttra i något gott.

Här kommer i alla fall en smarrig söndagsrätt som inte är det minsta svårlagad. Det passr förstås lika bra en som fredagmiddag eller en festligare rätt på lördagskvällen. Jag köpte för övrigt en färdig bönsallad på ICA som innehöll gula bönor (vaxbönor), sojabönor, svarta bönor samt lite riven morot. Den blandade jag upp med linser som jag kokade själv.

Oxrullader med gräddsås, coleslaw och bönsallad

För: 4 personer

Coleslaw:

3 dl strimlat vitkål
1 salladslök
1 morot
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
2 saltgurkor
salt, peppar

Bönsallad:

2 dl svarta bönor
2 dl färska sojabönor
1 dl gula linser
1 msk vit balsmico
1 msk olivolja
salt, peppar

Rullader:

800g lövbiff
1 dl kapris
250g mozzarella
200g philadelphia paprika & lök (1 ask)

250g röda steklökar
2 dl körsbärsjuice
5 dl grädde
4 msk klippt, färsk basilika
salt, peppar, vitlökspulver

1. Strimla upp vitkål och salladslök samt riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn. Koka upp en kastrull med saltat vatten, tag av från plattan och lägg ner grönsakerna under ca 10 minuter. Rör ihop creme fraiche med senap, vinäger och kryddor. Häll över grönsakerna i ett durkslag, skölj i kallt vatten och krama sedan ut vätskan. Skiva upp saltgurkan och ha ner den samt grönsakerna i såsen. Ställ svalt.

2. Koka linserna i saltat vatten ca 10-15 minuter på låg värme. Slå av vattnet och blanda ihop med bönor, olja, vinäger och kryddor.

3. Skär mozzarellan i stavar. Lägg ut en skiva med lövbiff åt gången, fördela ut några kaprisar samt en avlång klick med färskost och en mozzarellastav i ena änden av lövbiffsskivan. Rulla ihop och upprepa.

4. Smält smör i en stekpanna och ha ned rulladerna och steklöken. Stek så att de får fin yta runt om och slå sedan på körsbärsjuicen. Låt puttra ihop några mnuter och slå sedan på grädde, klippt basilika och kryddor. Låt puttra på mediumvärme ca 10 minuter, gärna under lock.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.