Fyllda kycklingbröst med pumpabulgotto och citrussallad

Recept med pumpa

Vad härligt att pumpornas tid är här igen! De svenska pumporna är i säsong redan i augusti, men kring halloween och Alla Helgona finns mycket pumpor att gotta sig i. Jag älskar att använda pumpa i maten då det både blir mustigt och gott, dock är det ett ganska nytt område för min del. För ett par år sedan visste jag ingenting om de olika pumpasorterna som finns och började testa mig fram på skakiga ben.

Vilka pumpor kan man äta?

Den första tanken som dök upp i huvudet var förstås vilka sorter man kunde äta. Kunde man till exempel äta halloweenpumpa? Sanningen är att alla sorters pumpa går att äta – de är bara lite olika i konsistens och smak. Prydnadspumporna smakar exempelvis inte särskilt gott och används därför mest som dekoration.

Citrussallad

Muscat och Butternut

Mina favoriter är Muscat och Butternut som förutom halloweenpumpan är bland de vanligaste. Både squash, pumpa och melon tillhör samma släkte, nämligen gurkfamiljen Cucurbitaceae. De vanligaste förslagen är att använda pumpa i soppor, pajer och gratänger. Det är en bra start, men pumpa passar bra i så mycket mer än man kan tro.

En annorlunda maträtt

I den här rätten – Fyllda kycklingbröst med pumpabulgotto och citrussallad, får bulgur samsas med pumpa och koka ihop till en risotto-liknande anrättning. Det är krämigt och gott till de fyllda kycklingbrösten och den citrusfräscha salladen. Här kan du läsa mer om våra goda pumpor och få inspiration till fler recept.

Fyllda kycklingbröst med pumpabulgotto och citrussallad

För: 4 personer

Fyllda kycklingbröst med pumpabulgotto och citrussallad

Fyllda kycklingbröst:
1kg kycklingbröstfiléer
200g getost (president, skalfri)
1 vitlöksklyfta
6 st soltorkade tomater
2 msk mörk sirap
1 tsk rivet citronskal
2 msk hackad bladpersilja
salt, peppar

Fräst citrussallad:
150g röd steklök
250g fänkål
150g sugarsnaps
1 citron (saft)
1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar

Pumpabulgotto:
4 dl bulgur/quinoa
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
150g butternut- eller muscatpumpa
salt, peppar

1. Banka ut kycklingbröstfiléerna. Rör ihop getost och pressad vitlök med finstrimlade, soltorkade tomater och mörk sirap. Riv citronskal, hacka persilja och rör ner med getosten. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg ut kycklingbröstfiléerna med den släta sidan nedåt. Klicka ut fyllningen och vik ihop kycklingen runt om. Fäst med tandpetare eller steksnöre. Ringla smör i en ugnsfast form och lägg ut kycklingfiléerna. Ställ in i ugnen i 225° i 35-45 minuter. Ös gärna kycklingen då och då så att den inte blir torr.

3. Skala och halvera steklökarna. Strimla fänkål och dela sugarsnaps på hälften. Pressa över saften från en hel citron och blanda om med kryddor. Fräs allt i stekpanna med citronsaften och vitvinsvinäger.

4. Skala, kärna ur och hacka pumpan. Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen, efter halva koktiden, ha ner pumpan. När bulgurn är färdigkokt, slå på vin och rör i creme fraiche. Smaka eventuellt av med lite extra salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Äntligen pumpatider! Testa fyllda kycklingbröst med pumpabulgotto och citrussallad – ett god och annorlunda rätt med pumpa.