När det är så här trist och grått väder blir jag sugen på rustikare mat, typ en gratäng eller gryta. Vad passar då bättre än en anrättning som kan få stå och puttra för sig själv?

De här laxtornen kräver lite fingerfärdighet då de ska knytas med gräslöksstrån. När tornen knyts, använd flera gräslöksstrån samtidigt och se till att inte använda naglarna. Resten går lekande lätt.

Lax i Crock Pot med äpple- och rotfruktsgratäng

För: 4 personer
Tid: 5 timmar
Temperatur | Ugn: 225° | Crock Pot: ➀

Laxtorn:
1 msk flytande smör
900g färsk lax (breda bitar)
1 tsk rivet limeskal
6 bitar soltorkade tomater
170g kräftstjärtar i vatten (1 burk)
125g färskost med vitlök och örter (1 burk)
1 kruka gräslök

2 dl vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
15 cm purjolök
salt, peppar
2 dl creme fraiche

Rotfrukts- och äppelgratäng:
2 stora palsternackor
300g rotselleri
1 rött äpple
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

1. Ringla smör i botten av Crock Poten. Skär bort skinnet på laxen och filéa sedan till tunnare skivor. Rör ihop rivet limeskal med strimlade, soltorkade tomater, hackade kräftstjärtar och färskost. Fördela ut röran i en rand i ena delen av laxen och rulla sedan ihop laxen till en rulle så att fyllningen hamnar i mitten. Dela rullen på mitten och knyt sedan gräslök runt rullen. Ställ laxtornen i Crock Poten och häll vin och matlagningsgrädde runt om. Finstrimla purjolöken och fördela ut runt om laxtornen. Salta och peppra och låt sedan stå i ca 5 timmar på lägsta temperaturen.

2. Skiva upp palsternacka, rotselleri samt äpple och varva i en gratängform. Vispa ihop gratäng creme med vinäger, ägg och kryddor. Ställ in i ca 30 minuter i 225°.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.