Fyllda lövbiffsrullader med ost- och svampquiche

Fyllda lövbiffsrullader

Fyllda lövbiffsrullader med ost- och svampquiche är en härlig maträtt som väcker liv i smaklökarna. Vi äter sällan lövbiff, men som liten lagade min mamma det ibland, då när det skulle lyxas till. När jag pratade med mamma om lövbiff rynkade hon däremot på näsan och tyckte det var en seg, tråkig köttbit. Intressant.

Varför blir lövbiffen seg?

Jag kan hålla med om att lövbiff är en rätt osexig köttdetalj som känns lite 80-tal. Dock har jag aldrig tyckt den är seg. Men det beror förstås på hur man tillagar den. Lövbiffen blir hård när den kommer upp i en innertemperatur över 70°C, därför ska man inte laga den förs länge. Till rullader är lövbiffen kanon och blir himla god när rullarna fylls med olika godsaker. Lövbiff gör man av innanlår som skärs i tunna skivor.

Till denna rätt serveras lövbiffen som rullar som fylls med färskost och örter. Till det hela passar en härlig ostpaj utan skal, fylld med nystekt svamp och en god sallad gjord av rödlök, sojabönor, svarta bönor och haricots verts. Eftersom quichen är utan pajskal är denna rätt helt glutenfri. Servera med ett gott rödvin och njut av kvällen.

» Fler goda grillrecept? Kika här.

Fyllda lövbiffsrullader

Grillade tomater

Ost- och svampquiche

Fyllda lövbiffsrullader med ost- och svampquiche

För: 4 personer

Fyllda lövbiffsrullader med ost- och svampquiche

Ost- och svampquiche:

2 dl stekt blandsvamp (cirka 6 dl ostekt)
4 ägg
3 dl vispgrädde
salt, peppar, lökpulver
3 dl riven ost
0,5 dl ansjovisspad*

Sallad med rödlök, sojabönor och gröna bönor:

100g haricots verts
125g frysta sojabönor
1 burk svarta bönor (400g)
1/2 rödlök

Lövbiff fylld med fetaost och färskost med örter:

125g färskost med vitlök och örter
200g fetaost
salt, peppar
1 kg lövbiff

1. Stek svampen till vätskan reducerats och klicka sedan i smör. Smaka av med salt och peppar. Vispa samman ägg och vispgrädde luftigt med salt, peppar och lökpulver. Smöra en avlång sockerkaksform och ha ner riven ost och svamp. Slå på äggstanningen och eventuellt lite ansjovisspad för god smak. Grädda i 200°C i cirka 45 minuter under aluminiumfolie.

2. Sjud haricots vertsen i saltat vatten cirka 5 minuter. Tina sojabönor och blanda med sköljda svarta bönor, haricots verts och tunt klyftad rödlök. Dekorera med blommor och örter, exempelvis persilja och blosterkrasse.

3. Rör samman färskost med fetaost och kryddor. Lägg ut lövbiffsskivorna och klicka på röran i ena änden och rulla ihop. Grilla eller stek lövbiffsrullarna. Använd gärna en stektermometer för att inte tillaga dem för länge – 65 grader är lagom.

Laga ett gott helgrecept! Fyllda lövbiffsrullader med ost- och svampquiche kan grillas och är hur gott som helst.