Pannbiff med lök, pressgurka och kålsallad

Klassisk husmanskost

Vad fort januari har gått! Och det gör mig faktiskt ingenting. Januari är en sån där transportmånad som man oftast inte kommer ihåg i efterhand och där det aldrig händer något särskilt. Det är bara en mörk och kall månad som passerar i väntan på ljusare och varmare tider. Och snart är vi där!

Har ni tänkt på att det fortfarande är en strimma ljus vid fem-tiden på kvällarna. Dessutom har säkert ni morgonpigga typer sett att det börjar ljusna redan vid sju på morgnarna – i alla fall en klar dag.

Jag är extremt morgonpigg nu för tiden. Dels kan jag tacka träningen för det, som överlag gjort mig piggare. Jag kan också tacka en positiv inställning för det. Tidigare var jag ett morgonvrak. Jag släpade mig upp, gruffandes och stånkandes när klockan ringde vid åtta. Folk vågade knappt säga god morgon till mig eftersom de visste att jag bet av dem huvudet om de var för hurtiga eller pratade för högt. Den tiden är förbi och sambon undrar nog fortfarande vem den här nya kvittrande typen är som ersatt hans griniga tant.

God vardagsmat

Men det handlar om inställning. Ställer man in sig på att det är kul att gå upp, sätta igång dagen i lugn och ro, dricka en kopp kaffe och sätta på lite musik, då känns allt mycket bättre. Tänker man däremot att det är jobbigt, att man inte vill, att det är synd om en som måste gå upp så tidigt – ja då blir det klart mycket tyngre.

Jag började det här året med inställningen att det skulle bli så jäkla bra. Vill man att något ska hända får man själv se till att det gör det – det enda som står i vägen för oss människor är rädslan för att misslyckas. Man kan inte vinna om man inte köper en lott.

Tänk positivt

Lustigt nog har det här året blivit precis så bra som jag ville – till och med bättre. Håller jag på att trilla dig och tänka negativt och bli sur, får tag ta mig i kragen på påminna mig om att det bara blir tråkigt för mig själv. Ingen kan påverka dig mer än du själv. ”Livet handlar till 10% om vad som händer dig och till 90% om hur du reagerar på det” sa Lou Holtz. Det är en bra tanke att ha i bakhuvudet.

Så med det sagt. Känns allt tungt och motigt? Är du sur och grinig? Börja med dig själv och din inställning så kommer allt automatiskt att bli lättare. Hur du är smittar av sig på dem runt om. Det är så krasst att man får tillbaka som man beter sig mot andra. Ler man mot tjejen i kassan får man troligtvis ett leende tillbaka. Får du inte det? Testa att ge en komplimang. Det tar garanterat skruv.

Krämig kålsallad

Pannbiff med lök, pressgurka och kålsallad

Fyllda pannbiffar

Glutenfritt och lättlagat

Så, till er grinputtar som tycker att det där bara är dravel, trams och allmänt haleluja – här kommer ett recept som garanterat får dig på bättre humör, pannbiff med lök, pressgurka och kålsallad. Det här är en härlig vardagsrätt som passar precis lika bra att servera som söndagsmiddag.

I vanlig ordning får du receptet helt glutenfritt genom att byta ströbrödet mot glutenfritt ströbröd, eller mot något annat. Det finns trots allt en hel uppsjö med saker du kan byta mot. Exempelvis kokta, mosade linser – då funkar gröna linser bäst. Har man inte tid att koka linser kan man istället ta till majsmjöl, potatismjöl eller mandelmjöl. Här kommer en riktigt färgglad husmansrätt inspirerat av klassikern Biff à la Lindström. Den som är sugen på ett glas vin till maten hittar passande vintips under receptet.

Pannbiff med lök, pressgurka och kålsallad

För: 4-6 personer

Fyllda pannbiffar med kålrotsmos, pressgurka och krämig kålsallad

Pressgurka:

1 gurka
5 dl vatten
3 msk vitvinsvinäger
3 msk socker
2 msk salt

Fyllda pannbiffar:

1 stor rödbeta
800g blandfärs
3 ägg
2 vitlöksklyftor
1 dl kapris
1 msk dijonsenap
salt, peppar

3 gula kökar

Krämig kålssallad:

150g savojkål
150g brysselkål
5 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, vitlökspulver

Kålrotsmos:

4 potatisar
1 kg kålrot
2 msk smör
salt, peppar, socker

1. Tunnskiva gurkan på en mandolin. Koka upp vatten och slå i vinäger. Ha ner salt och socker och låt det lösas upp. Slå vätskan över gurkan och låt det stå svalt under dagen.

2. Skala och hacka rödbetan till små tärningar. Koka rödbetstärningarna mjuka i saltat vatten (cirka 15 minuter). Slå av vattnet på rödbetorna och blanda med köttfärs, ägg, hackad vitlök och kapris samt dijonsenap och kryddor. Forma till biffar och stek dem gyllene i smör. Skiva lökarna och stek dem mjuka runt om.

3. Strimla savojkål och dela brysselkål till kvartar. Ha ner allt i en kastrull och slå på grädde. Salta, peppra och låt det sedan puttra till grädden reducerats – cirka 15-20 minuter. Smaka av med med kryddor och äppelcidervinäger.

4. Skala potatis och kålrötter. Dela till mindre bitar och koka i saltat vatten. Slå av vattnet och mosa rotsakerna med en potatismosare. Rör ihop med smör och kryddor. Ställ tillbaka på plattan på eftervärme. Servera pannbiffarna med pressgurka och lingon.

Rekommenderat vin till: Tamarí AR Malbec (nr 6442) 129:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.