Getostspäckade köttfärsbiffar med rödbetssmör och spenat- och jordärtskockgratäng

Annorlunda och festlig middag

Både getost och fetaost är otroligt gott ihop med rödbetor. Här om dagen fick jag idén att hitta på något nytt – inte bara en vanlig rödbetssallad med fetaost (som ofta äts hemma hos oss) utan något annorlunda.

Biffar med köttfärs och getots

Då en kille som heter Pellegastro, som jag följer på Twitter funderade över huruvida rödbetssorbet skulle vara kul ihop med en ljummen chevre, satte de små gråa i mitt huvud igång att jobba. Inte för att jag skulle försöka mig på något i närheten av en sorbet (för det skulle troligtvis gå käpprätt), men varför inte något som smälter ovanpå getost? Alltså blev det getostspäckade köttfärsbiffar med rödbetssmör och en god gratäng. Enkelt att göra och larvigt gott. Dte här klarar vem som helst.

» Fler recept på enkel festmat hittar du här

Köttfärsbiffar med getost, rödbetssmör och jordärtskockgratäng

Getostspäckade köttfärsbiffar med rödbetssmör och spenat- och jordärtskockgratäng

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Rödbetssmör:
3 små rödbetor
1/2 vitlöksklyfta
75g smör
salt

Gratäng:
1 palsternacka
10 st jordärtskockor
2 ägg
1 dl creme fraiche
1 dl fryst bladspenat
1 msk flytande smör
2 msk ströbröd

Köttfärsbiffar:
150g getost
1/2 röd lök
2 brödskivor (gärna surdegsbröd)
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 msk sweet chilisås
500g köttfärs
salt, peppar, oregano

1. Skala och hacka rödbetorna till mindre bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet från rödbetorna och häll ner dem i en bunke tillsammans med smör, en pressad vitlöksklyfta och en nypa salt. Kör allt till en slät smet med en mixer och häll sedan över i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ in i frysen ca 30 minuter så att smöret får stelna.

2. Skala palsternacka och jordärtskocka och skiva till tunna skivor. Rör ihop ägg och creme fraiche med spenat och kryddor. Vänd ner rotsakerna och rör ihop. Smöra och bröa en ugnsfast form och häll ner röran. Grädda i 225° i cirka 30 minuter eller till stanningen stelnat och rotsakerna går att penetrera med en tandpetare.

3. Skala getosten med en osthyvel och klyfta röd lök tunt. Smula ner ströbrödet och blanda med ägg, den skalade getosten, rödlök pressad vitlök, sweet chilisås och köttfärs. Forma till tjockare biffar och stek dem gyllenbruna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.