Lättlagad nudelwok med kyckling och kål

God vardagsmat med kyckling

Något jag inte hade koll på tidigare var att glasnudlar är glutenfria. Tidigare intresserade det mig inte det minsta om något var med eller utan gluten, men sedan en vän berättade att hon hade glutenintolerans började jag kolla igenom mina recept. Övervägande många visade sig vara utan gluten. Dessutom var det inte heller särskilt svårt att ändra dem så att de blev det.

Glutenfri nudelwok

Det här receptet är alltså inte bara gott, det är precis som många andra även glutenfritt. Fylld med härliga sojabönor samt savoj- och brysselkål blir man mätt och belåten. Tänk på att en del sweet chili-såser kan innehålla gluten, så håll ett öga på det. Vill du göra egen Sweet Chilisås, utan gluten? Självklart bjuder Landleys kök på recept även på det.

» Är du glutenintolerant och letar efter inspiration? Kolla in arkivet med glutenfria recept.

Lättlagad nudelwok med kyckling och kål

För: 4 personer

Lättlagad nudelwok med kyckling och kål

3 kycklingfiléer (ca 700g)
2 msk apelsinolja
salt, peppar, sweet chilipulver

100g glasnudlar
2 morötter
10 cm purjolök
100g savojkål
100g brysselkål
3 msk olja
1 vitlöksklyfta
1 msk äppelcidervinäger
1 msk japansk soja*
100g gröna sojabönor
140g ananasskivor på burk
3 msk svarta sesamfrön

1. Stek kycklingfiléerna hela med olja och kryddor. Låt dem svalna och trasa sedan sönder filéerna med en gaffel. Salta en extra vända och strössla över sweet chilipulver.

2. Koka glasnudlarna med salt enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och häll på kallt vatten.

3. Strimla morötter, purjolök, och savojkål. Plocka av bladen från brysselkålen och använd bara de yttre, gröna bladen som går att få av utan problem (spara småhuvudena som blir kvar till något annat).

4. Hetta upp olja i en het wokpanna. Börja med att woka savojkålet i under omrörning i ca 5 minuter. Ha sedan ner resten av grönsakerna. Slå på vinäger och soja och fräs grönsakerna under ca 6 minuter, se till att wokpannan är så het som möjligt.

5. Tina sojabönorna i lite varmt vatten. Ha ner kyckling, nudlar, sojabönor, tärnad ananas och svarta sesamfrön. Låt woken stå på plattan 2 minuter till. Slå på spadet från ananasen och servera med sweet chilisås.

*Observera att vete står i många innehållsdeklarationer på soja, trots att soja är glutenfritt. Soja tillverkas av sojabönor och rostat vete. Efter jäsningen separeras sojasåsen utan att det förekommer något vete i den färdiga sojan – detta deklareras dock i innehållsförteckningen. Läs mer om gluten i soja hos Livsmedelsverket.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.