Lingonglögg

Smaksätt din egen glögg

Nu är det inte långt kvar till julafton. Idag är det dessutom sista dagen på ett tag som Systembolaget har öppet. Det innebär alltså att om glöggen eller julölen tar slut mitt under julmiddagen så sitter man i klistret.

3 goda recept på hemgjord glögg – den snabba metoden

I år har jag testat alla möjliga sorters glögg med allt ifrån lakrits till kardemumma. Det är förstås kul att testa olika varianter, men trots det är favoriterna fortfarande Blossas avlånga glasflaskor med Rom- och Cognacsglögg. Jag föredrar när glöggen inte är så sliskig och vill gärna ha något som biter till.

Ett problem, om det nu är ett ”problem” är att glöggflaskor har en tendens att vara himla små. Ska man bjuda gästerna på ett glas så tar det snabbt slut, och självklart vill man ha påtår…

Romglögg

Whiskyglögg

Glöggrecept till Glöggfest

Men frukta inte, fröken Landley har hittat botemedlet. Glögg går även att köpa på tetra. Visserligen tråkigt sötsliskig vinglögg, men med lite smaksättning kan man fixa det. Det enda man behöver är några snygga flaskor att hälla upp glöggen i. Sedan kan man spetsa glöggen med vad man själv tycker passar. Jag har både provat att spetsa med mörk rom, med Jack Daniel’s Whisky och nu senast med lingon och saffransgin. Alla tre blev riktigt goda och rekommenderas.

Hemmagjord glögg

Här kommer tre snabba sätt att sätta piff på den tråkigt sliskiga vinglöggen. Självklart kan man koka sin egen glögg på vin. Dock är det här den raketsnabba metoden man kan ta till när man inte har tillräckligt med tid eller har köpt en flaska aptråkig glögg som man inte vill hälla ut. Alla recepten blir ca 9-10 dl.

Det enda man behöver göra är att hälla upp det i en flaska och låta det stå till sig. Alla kanske inte har en saffransgin hemma, då funkar det lika bra med en nypa torkad saffran och motsvarande mängd valfri starksprit, ex gin.

Romglögg

1 dl mörk rom eller Whiskey
8 dl vinglögg
1 kanelstång
1 krm salt

Whiskeyspetsad glögg

1 dl mörk rom eller Whiskey
8 dl vinglögg
1 krm salt

Lingonglögg med saffran

1 dl frysta lingon
1 dl saffransgin
8 dl vinglögg


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.