Glöggsnittar med rödbeta, kalvsylta och stekt potatis

Annorlunda aptitretare

Här är en lite småknasig och annorlunda mingelrätt att bjuda på under glöggminglet, nämligen dessa glöggsnittar med rödbeta, kalvsylta och stekt potatis. Det hela består av kuber med kalvsylta, potatis och rödbeta som man trär upp på en pinne. Potatisen kokar man, rödbetorna kokar och picklar man medan kalvsyltan duttas i hackad timjan. De är alltså enkla att göra men behöver förberedas lite så allt hinner kokas och dra åt sig av lagen.

Jag gjorde ursprungligen detta recept för Svenskt Kött och var ute efter en annorlunda aptitretare som man lätt man äta utan kladd och stoppa in i munnen. Jag ville också ha lite som som en regnbåge med juliga färger. Som en bonus passar de fint om man vill ha glöggmingel utomhus då de serveras kalla och inte behöver bestick.

Madeleine Landley

Tilltugg på glöggmingel

Jag äter sällan kalvsylta nu för tiden – troligtvis på grund av konsistensen som jag inte är överförtjust i. Min mamma serverar fortfarande kalvsylta på julbordet, men det brukar bara vara den äldre generationen som tar av den. Jag åt den förr, men nu för tiden tycker jag det finns så mycket annat gott man vill äta av. Det finns helt enkelt inte plats i magen för ett gäng njaa-kanske-rätter när de konkurrerar med alla de andra måste-ha rätterna som man bara gått och längtat efter till jul.

Hur som helst tycker jag att kalvsyltan passar fint i denna rätt tillsammans med potatisen och rödbetan. Inte bara texturmässigt utan även smakmässigt där den syrliga picklingen på rödbetan och tanninerna och kryddigheten från timjanen knyter ihop säcken. Det är ju dessutom en ganska liten kub där konsistensen gifter sig med den fastare potatisen och den kompaktare rödbetan. Vill man variera det hela, för man kanske helt enkelt inte gillar kalvsylta, då kan man skära leverpastej till kuber och trä på spetten istället – förslagsvis skivbar leverpastej som är lite enklare att hantera.

Ett tips är förresten också att vara lite svinnsmart och servera dessa tilltugg efter jul, exempelvis i mellandagarna eller till nyår. De är nämligen perfekta att svänga ihop om man fått julrester över från julbordet Jag vet inte hur det är med er, men just dessa tre ingredienser som ingår i dessa aptitretare är de vi ofta får kvar från julbordet.

» Fler goda recept att svänga ihop till glöggminglet hittar du här

Glöggsnittar med rödbeta, kalvsylta och stekt potatis

Glöggsnittar med rödbeta, kalvsylta och stekt potatis

24 stycken

Övriga tillbehör:

200g kalvsylta
1 kruka timjan
200g kokt potatis (ca 180g utskuren vikt)

Picklade rödbetskuber:

3–4 stora rödbetor (ca 180g rödbeta utskuren vikt)
3 dl vatten
0,5 dl strösocker
0,5 dl ättika
1 nypa salt

  • Skär kalvsyltan till 24 kuber och lägg dem svalt (genom att skära kalvsyltan först ser du hur stora kuberna blir).
  • Skala rödbetorna och koka dem hela i saltat vatten i 35 minuter – snåla inte med vattnet. Låt rödbetorna svalna och skär sedan ut 24 kuber.
  • Koka upp vatten och rör i socker, ättika och en nypa salt. Rör tills sockret löst upp sig och låt lagen svalna. Lägg i rödbetskuberna och låt dem ligga och dra i en timme. Lyft ur och låt dem torka till.
  • Skär potatisen till 24 lika stora kuber. Stek kuberna i smör i en stekpanna tills de fått yta. Smaka av med lite salt.
  • Hacka timjan och dutta kalvsyltekuberna runt om i örthacket. Ställ de tre ingredienserna på varandra och trä igenom en tandpetare.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.