Glöggsnittar på knäckebröd med pulled julepork

Pulled pork med julsmak

Det känns som att de flesta idag har provat pulled pork. Kanske inte att laga det själv, men åtminstone att äta det. Varför inte prova pulled julepork? Dessa glöggsnittar på knäckebröd med pulled julepork är goda aptitretare som passar att servera till jul – exempelvis när man bjuder in till glöggmingel, har adventsfika, eller att servera som mingelmat när man har julfest. Skillnaden på denna pulled pork är att man smaksätter köttet med en julig sås istället för enbart den rökiga, söta varianten.

Jag smaksätter denna pulled pork med några klassiska julsmaker; skånsk senap, honung, kanel och nejlikor. Hur mycket julig smak man vill ha på köttet är ganska individuellt, så jag föreslår att man smakar av vartefter för att få lagom mycket julpiff.

Madeleine Landley dukar

Enkla aptitretare till jul

Pulled pork blir bäst om man använder en köttdetalj med mycket insprängt fett. Det gör att köttet inte blir torrt i ugnen. Den vanligaste köttdetaljen att välja till pulled pork är fläskkarré, oftast i bit. Eftersom fläskkarré även säljs i skivor passar det utmärkt för detta recept. Då slipper man köpa onödigt mycket kött och kan bara ta några skivor och tillaga. Det går också snabbare att få det klart.

Jag gör denna pulled pork lite annorlunda än i andra recept. Jag tillagar först köttet i ugn enbart med kryddor och rapsolja. Sedan gör jag den slutliga såsen och blandar med köttet. Då får man som fler lager av smaker. Detta sätt är väldigt enkelt och man kan på så vis man helt styra hur den slutliga smaken på köttet ska vara.

Recept till glöggmingel och glöggfika

Vad ska man mer servera till sitt glöggmingel, adventsfika och julfest? Varför inte dessa otroligt populära minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar samt en riktigt god och julig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschips? Jag gillar också dessa julköttbullar med mandel, grönkål och apelsin som man serverar med en tandpetare. Glögg är ju naturligtvis också ett måste till glöggiminglet. Jag serverar helst hemmagjord glögg. Den som föredrar söta saker till fikat kan kolla in alla recept på julgodis och julkakor.

Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar

Julig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschips

Julköttbullar med mandel, grönkål och apelsin

» Här hittar du fler recept som passar till glöggmingel och glöggfika

Glöggsnittar på knäckebröd med pulled julepork

Cirka 24 stycken

Glöggsnittar på knäckebröd med pulled julepork

Pulled pork:

250g fläskkarré
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver
1,5 dl rapsolja

Pulled pork-sås:

1 msk skånsk senap
1 msk flytande honung
1,5 dl av köttspadet
2 msk bbq-sås, ex med hickorysmak
1 tsk vardera av kanel, malda nejlikor, lökpulver
salt, peppar

Övrigt:

1 rött äpple
smör
tunt knäckebröd

1. Lägg ut karrén i en ugnsfast form och krydda ordentligt på ovansidan. Ringla över olja och ställ in i 2 timmar i 200°C. Vänd köttet varje halvtimme, totalt 3 gånger.

2. Blanda skånsk senap och flytande honung med spadet från köttet. Rör ihop med bbq-sås och kryddor. Trasa köttet med två gafflar eller strimla det fint med en kniv. Blanda med den juliga pulled pork-såsen.

3. Skiva äpple och stek lätt i smör i en stekpanna. Smaka av med en nypa salt. Bryt knäckebrödet till mindre bitar. Lägg ut en äppelskiva per bit och toppa med pulled pork. Dekorera gärna med någon färsk ört, exempelvis persilja eller timjan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.