Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Glöggsnittar på vörtbröd med leverpastej, smörstekt grönkål, fikonmarmelad och mandel

Kom i stämning med glöggmingel

Nu när livet har börjat återgå till det normala är det många som passar på att träffas och umgås som vanligt. Det här året har gått i en rasande fart och kanske beror det på att mycket börjat återgå till det normala med gamla rutiner och att sitta på kontor. Julen kom hur som helst väldigt fort, och i sociala medier har man kunnat se att många börjat julmysa redan i börjar av november. Lite tidigt kan jag tycka, men man gör ju som man vill. Nu är i alla fall december här och då är de flesta igång med både julförberedelser, glöggmingel och glöggfika.

Men vad är egentligen glöggmimgel? Ja, glöggmingel är ett trevligt sätt att komma i stämning, samla vänner och familj och ha det trevligt på ett lite mer avskalat och enklare vis än på julafton. Den stora aftonen kräver trots allt en ganska stor insats både vad gäller pyntande, bakande och julmatslagande, vilket kan få till och med den mest inbitne julfiraren att krokna.

Enkla snittar och vin till glöggminglet

Till det lite enklare glöggminglet bjuder man istället på några enkla och goda snittar, kanske kombinerat någon varmrätt samt glögg och vin att sippa på. Det behöver inte alls vara avancerat och mycket ska gå att förberedas.

Dessa enkla och goda glöggsnittar på vörtbröd med leverpastej, smörstekt grönkål, fikonmarmelad och mandel är perfekt att svänga ihop till glöggminglet. De kan med fördel göras i förväg och förvaras i kylen. Ställ sedan fram dem någon timme innan så är de inte iskalla när de ska ätas. Servera dem gärna med ett rödvin som knyter ihop säcken vad gäller smaker och texturer.

Börja med glögg och fortsätt med vin

Vi brukar alltid börja minglet med glögg, men eftersom glögg är så otroligt sött brukar det inte bli mer än en kopp innan det vanliga vinet får ta plats i glasen. Till dessa snittar har jag matchat det röda vinet Gran Passione Appassimento som är ett ekologiskt vin från Apulien i Italien. Italien brukar ju alltid beskrivas som en stövel till formen, och Apulien utgör stövelns klack. Detta område är väl känt för sina fenomenala viner och härifrån kommer också Gran Passione Appassimento.

Vad är appassimento?

Men vad är appassimento? Ja, tekniskt sett innebär appassimentometoden att man först torkar druvorna innan de pressas. Genom att låta druvorna torka får man en mer koncentrerad smak, syra och sötma samt de njutbara smakerna av både russin och plommon.

Gran Passione Appassimento tillverkas på detta sätt av familjen Botter. Druvorna till vinet kommer från de ekologiska odlingarna i Apulien i södra Italien och väljs ut enligt begreppet spargolo, vilket innebär att klasarna ska vara lösa så luften enkelt kan cirkulera när de torkar. De lokala druvsorterna malvasia negra och negroamaro används för att ge struktur, medan merlot ger fruktighet och kropp åt vinet. Det här är ett elegant vin med en palett av läckra smaker; fat, mörka körsbär, kanel, kryddnejlika, vanilj och choklad. Vinet är kryddigt och fruktigt med en underliggande sötma – helt enkelt ett typexempel på italiensk tradition.

Förutom till receptet på snittarna nedan passar vinet till rätter med nöt- och lammkött, till kallskuret och ost samt till lax och kyckling. Och du, självklart passar dessa snittar inte bara till glöggmingel och glöggfika. Varför inte vara lite svinnsmart och ta vara på de julrester som blir över? Använd dem till dessa aptitretare och servera som ett lite festligare smörrebröd när som helst.

Gran Passione Appassimento Organic 3930

Om vinet:

Gran Passione Appassimento Organic (3930) 109:-
Alkoholhalt: 1,5% | Druvor: Malvasia negra, negroamaro och merlot
Sockerhalt: 0,8g/100ml | Ursprung: Italien, Apulien
Passar till: Nötkött, lammkött, charkuterier, ost och choklad

9 av 128 av 128 av 12
FruktsyraFyllighetSträvhet

Glöggsnittar på vörtbröd med leverpastej, smörstekt grönkål, fikonmarmelad och mandel

Glöggsnittar på vörtbröd med leverpastej, smörstekt grönkål, fikonmarmelad och mandel

16 stycken

Picklad rödlök:

1/2 rödlök
2 tsk ättiksprit (12%)
1 msk strösocker
1 nypa salt
0,5 dl vatten

2–3 msk hackad sötmandel
2–3 stora blad grönkål (ca 50g exklusive mittnerv)
smör att steka i
salt
4 skivor vörtbröd med russin
250g skivbar leverpastej
ca 200g fikonmarmelad
svartpeppar

  • Skiva rödlöken runt. Lägg den i en burk och fyll på med strösocker, salt, ättiksprit och vatten. Sätt på locket och skaka tills salt och socker löst upp sig. Låt stå i rumstemperatur under dagen.
  • Hacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna tills den fåt yta. Salta ett varv och lägg över mandeln i en liten skål.
  • Skär grönkålen till lagom munsbitar. Smält smör i en stekpanna och lägg i grönkålen. Stek kålen på låg värme på båda sidor tills de mjuknat och fått blivit glansigt klargröna. Salta ett varv och lägg kålen på en skärbräda.
  • Ta bort kanterna och skär brödet till bitar på cirka 7×4 cm. (Brödspillet är perfekt att torka till ströbröd eller att blanda med ägg och använda i en köttfärslimpa eller pannbiffar.) Stek brödbitarna på båda sidor i smör så de får lite yta.
  • Lägg grönkål på brödet, lägg på en leverpastejskiva och klicka på fikonmarmelad. Strö över nötter och toppa med nymalen svartpeppar. Servera till vinet.

Receptet på vörtbröd med leverpastej, smörstekt grönkål, fikonmarmelad och mandel är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.