Glutenfri äppelpaj med kikärtor

Annorlunda äppelpaj med pajskal av kikärtor

Den här pajen är ännu en i ordningen där skalet är gjort helt utan mjöl. På sistone har jag testat olika varianter av matpajer där skalet istället görs av olika baljväxter. Nu ville jag istället se hur det blev i en efterrättspaj.

Äppelpaj ala LCHF

Jag är inte glutenintolerant, men det finns andra som är det. Därför kan det vara fint att bjuda på något som alla kan äta. Vill man prova att laga en paj utan vetemjöl är detta en bra variant. Kikärtor innehåller dessutom bra protein. Man kan även byta majsredningen mot 2 matskedar mandelmjöl om man vill ha mer fett och protein i det hela.

Vill man dessutom unna sig något gott och sött efter maten men äter enligt gi-metoden är denna kanon. Det blir helt enkelt en proteinrik paj som inte är supersöt och heller inte går en att tänka på om brallorna ska hålla.

» Här finns också ett recept på snabblagad, glutenfri äppelpaj som görs med havregryn.

Glutenfri äppelpaj

För: 8 personer
Tid: 30+40 minuter
Temperatur: 225°

Glutenfri äppelpaj med kikärtor

Glutenfritt pajskal:

1 msk majsredning
2 msk vatten
4 dl kokta kikärtor
1 ägg
1/2 dl flytande smör
1 dl socker

Pajfyllning:

3 stora, röda äpplen
3 msk kanel
3 msk strösocker
1/2 dl smör
1 dl vatten

1. Rör ut majsredning i kallt vatten. Mixa kikärtor tillsammans med ägg, smör och socker samt majsmjölsredningen. Bred ut smeten i en pajform med avtagbar kant (ca 27Ø cm). Ställ in och förgrädda skalet i ca 30 minuter i 200°. Om kikärtssmeten sjunker ner, tag ut efter halva tiden och platta upp med hjälp av en sked.

2. Dela varje äpple i fyra klyftor och skär ut kärnhusen. Skiva äppelklyftorna och fördela ut i pajformen. Ringla över vatten, smör, kanel och strösocker. grädda i ca 30-40 minuter i 225°. Servera med vaniljsås.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.