Ännu ett recept på falafel…
Oj, vad jag har trixat med att få till falaflar. Det här är mitt femte försök, och äntligen blev det toppenbra! Första gången jag skulle göra hemmagjord falafel hade vi gäster över på libanesisk plock-middag. Jag hittade ett recept i boken av personerna bakom restaurangen Beirut Café – Mat för Gudar. I detta recept skulle de friteras.
Hemmagjord falafel
Sagt och gjort knådade jag ihop kikärtsbollarna enligt anvisningarna och pluppade sedan ner dem i den heta oljan. Dessvärre måste oljan ha varit alldeles – det är i alla fall vad jag kan tolka den gejser-effekt som utbröt i kastrullen och gjorde att allt kokade över i en kladdig sörja över hela spisen och ner på golvet. Det blev ett evigt torkande utan dess like och en middag utan falafel.
Falafel med vetemjöl och ägg
Andra gången följde jag ett recept från ICA:s webbplats. I detta recept skulle man steka falaflarna, och med tanke på senaste missödet verkade det som ett säkert kort. Dessvärre gick inte heller denna gång särskilt bra då de fina små bollarna (som innehöll både ägg och vetemjöl) flöt ut till pölar och slutade som någon form av kikärtsmos.
Falafel i ugn
Tredje gången testade jag istället att göra dem i ugn. Man tycker ju att det inte borde kunna gå fel, men jodå – även denna gång gick det käpprätt och slutade i ett skämsigt erkännande för gästerna att de torra bollarna som de försökte ta sig in i med slagborr skulle föreställa falafel.
Därefter har jag provat att göra falafelköttbullar, dvs hälften köttfärs. Dessa blev bra men är förstås inte riktiga falaflar. Jag har även testat att göra falafel i silikonform, något som också blev helt okej.
Äntligen – den godaste, glutenfria falafeln hade fötts!
Jag ger dock inte upp i första taget – det handlar ju trots allt inte om atomklyvning, så det måste ju gå att få sjyssta falaflar? Därför bestämde jag mig den här gången för att göra receptet efter eget huvud. Då jag äter ett lite vita spannmål blev de denna gång även glutenfria. Ana min lycka när de varken föll ihop, blev som en betongklump eller behövde torkas upp från golv och spis. Äntligen en riktigt bra falafel!
Därför ska man koka egna kikärtor
Jag tycker det är kul att blötlägga både linser, ärtor och bönor – dels blir de större, helare och behåller mer näringsämnen när du kokar dem. En annan fin fördel är också att det blir billigare.
Ett exempel: 1 kg torkade kikärtor kan man köpa för cirka 20 kronor. Vid blötläggning får du ungefär tredubbla mängden. Med andra ord får man ut runt 3 liter (3000g) kikärtor från en påse. En burk färdigkokta kikärtor på 400g kan man hitta från mellan 6-15 kronor beroende på vilken sort man köper. Av den är ca 230g kikärtor. Om vi nu räknar lite snabbt på det lägsta priset (6:-) så behöver du köpa 13 burkar för att komma upp i 3 liter. Det slutar på 78:-. Att köpa färdigkokta bönor och kikärtor på burk kostar alltså fyra gånger så mycket.
Det är alltså fyra gånger så dyrt – om man räknar på ett lågprismärke. Du ser ju själv hur mycket mer prisvärt det blir att blötlägga själv. Dessutom får du ett bättre näringsinnehåll om du blötlägger själv eftersom bönor i burk fortsätter att brytas av spadet de ligger i. Du får bland annat ett lägre Gi om du blötlägger själv. Spana gärna in det här inlägget för att läsa mer om blötläggning av bönor.
Så, har jag nu ändå inte övertygat dig – du kanske helt enkelt kommer på samma dag att du ska göra falafel? Då kan det första steget med blötläggning i detta recept hoppas över. Här kommer godaste falafeln, med härliga tillbehör som man gärna tar om av! Helt vegetariskt och glutenfritt.
Glutenfri falafel med vegetariska tillbehör
Falafel:
4 dl torkade kikärtor (alt ca 8 dl kokta)
2 tsk majsstärkelse
4 msk mandelmjöl
3 ägg
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, malen koriander, malen spiskummin
Frästa medelhavsgrönsaker:
250g champinjoner
1 röd paprika
1/2 röd lök
150g haricots verts
salt, peppar, rökt paprikapulver
Linssallad med fetaost:
2 morötter
3 dl gröna linser
150g fetaost
2 mak honungsbalsamico
salt, peppar
Citroncreme:
1 citron
2 dl crème fraîche
1 kruka färsk koriander
1. Blötlägg kikärtorna under ett dygn och låt dem förslagsvis stå på en plats som är lite ljummen. Byt gärna vattnet efter halva tiden. Slå av vattnet och koka bönorna ca 1,5 timmar på så låg värme som möjligt. Detta steg kan hoppas över om man använder färdigkokta kikärtor på burk.
2. Koka linserna i saltat vatten på lägsta temperatur cirka 20-30 minuter. Vattnet ska i stort sett bara sjuda. Ångkokning går också bra.
3. Kör kikärtorna i en mixer tillsammans med majsstärkelse, mandelmjöl, ägg och pressad vitlök. En smågrynig konsistens är lagom. Är det lite bitar här och var gör det inget – det blir bara ännu godare. Rör ner kryddor och forma sedan till bullar. Smält smör i en stekpanna och stek falaflarna gyllenbruna.
4. Gnugga champinjonerna rena och dela dem sedan i fyra. Skär lök, paprika och haricots verts till stora bitar. Stek i smör i några minuter till löken mjuknat och svampen fått fin färg. Krydda ett var under tiden allt steks.
5. Halvera morötterna och skiva upp. Koka upp saltat vatten och låt morötterna koka ca 4 minuter. Slå av vattnet och blanda ihop med linserna och smulad fetaost. Smaka av med kryddor.
6. Rör ihop saften från en citron tillsammans med creme fraiche och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.