Gulasch i Slökokare

Bästa Gulaschen

I Landleys kök lagas det ofta husman och långkok. Jag älskar rustika rätter med rena smaker, och till vardagkvällarna håller jag det gärna enkelt och utan krusiduller.

Vårt svenska kök har många fantastiska klassisker som både är lätta att laga och går smidigt att svänga ihop på vardagkvällen. Man är trots allt ofta trött efter dagens jobb och har kanske inte så mycket tid att knepa och knåpa – hur mycket man än skulle vilja.

Värmande husman till middag

Har man en slökokare går det ännu lättare då man bara startar den på morgonen eller kvällen innan. Man behöver heller inte hålla koll på att det bränner fast eller att temperaturen ökar eller minskar – det sköter ju slökokaren.

Gulasch Gulasch i Slökokare: Gi-vänlig och Glutenfrii Nordic CookerGulasch i Nordic Cooker

Glutenfri och för den som äter Gi

Gulasch har visserligen sitt ursprung i Ungern, men känns ändå som typisk husman. I en slökokare blir den mustig och alldeles utmärkt så här på höstkanten. Självklart kan den tillagas i vilken slökokare som helst – eller i en vanlig gryta på spisen – då måste du dock hålla ett öga på den, köra den på riktigt låg värme och dra av lite på tiden.

För att få ännu bättre mättnadskänsla och bra protein innehåller denna gulasch kikärtor istället för potatis – något som originalet inte gör, men som jag bara älskar. Dessutom blir den mer protein- och fiberrik samt innehåller en lägre mängd kolhydrater. Denna smaksätts också med öl som ger en mustig smak, samt en skvätt äppelcidervinäger som lyfter syran på ett trevligt vis. Eftersom inga potatisar används behövs lite majsredning för att göra den simmigare. Här hittar du recept på en klassisk gulasch. Väljer du en glutenfri öl blir också gulaschen glutenfri, så att fler kan äta den. Servera med gräddfil eller creme fraiche på toppen så blir det mumsfilibabba!

Fler recept på gulasch

Har du ont om tid? Varför inte prova denna goda gulasch som lagas i tryckkokare. Denna kokar klart på 30 minuter, men du behöver förstås en tryckkokare. Kolla också in detta recept på ungersk gulasch med potatis och korv, om du vill variera innehållet.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Gulasch i slökokare med kikärtor

För: 4 personer

Gulasch i Slökokare: Gi-vänlig och Glutenfri

1 kg högrev
2 stora lökar
4 vitlöksklyftor
3 paprikor – gul, röd, grön
2 burkar kikärtor (4 dl)
5 dl porter eller glutenfri öl*
1 burk finkrossade tomater
4 msk oxfond
1 liter vatten
2 msk rökt paprikapulver
2 msk spiskummin
salt, peppar, chiliflagor
2 msk äppelcidervinäger
2-4 msk maizena

Tillbehör:
5 dl gräddfil

1. Ansa högreven från segt fett och skär till små bitar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om på hög temperatur. Skrapa ner köttet i slökokaren och låt sedan hackad, gul lök mjukna i stekpannan tillsammans med smör. Ha ner i slökokaren.

2. Hacka vitlök och paprika och ha ner i slökokaren tillsammans med sköljda kikärtor. Slå på porter, finkrossade tomater, oxfond och vatten. Krydda och låt allt puttra ihop under 6 timmar på högsta värmeläget.

3. När det är ca 1 timme kvar av koktiden, rör ihop kallt vatten med majsredningen och ha ner i grytan. Servera med en klick gräddfil.

*Observera att öl normalt görs med sädesslag som innehåller gluten. Vill du får denna rätt helt glutenfri väljer du således en glutenfri öl.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.