Amerikanska havrepannkakor

Amerikanska pannkakor

På sistone har det pratats mycket om att baka glutenfritt. Fler och fler upptäcker att de är glutenintoleranta, och då är det trevligt att dessa stackare också ska kunna njuta av bröd. Jag lagar mycket glutenfri mat. Till en början var det helt omedvetet och blev så naturligt när jag ville äta mindre snabba kolhydrater och vita spannmål.

Fluffiga pannkakor med bakpulver

Vartefter blev det ett sätt att utmana sig själv – för vi behöver trots allt inte allt bröd, mjöl och pasta som vi stoppar i oss. Många snittar och snabblagad mat är också just på en bas av bröd, något som var kul att försöka komma runt.

Vill du lära dig mer om glutenfri mat? Kolla in den här posten med allt du behöver veta om gluten och glutenfri mat. Läs också gärna mer hos Celiakiförbundet.

» Alla glutenfria recept hittar du här

Vilken havre är glutenfri?

Havre är som bekant ett glutenfritt spannmål. Är man överkänslig mot gluten måste dock havren vara säker eller ren, vilket innebär att den odlas och processas i en säker miljö där den inte kommer i kontakt med de andra tre glutenbärande sorterna vete, korn och råg. Semper är en av de producenter som tillhandahåller ren havre. Jag har ännu inte hittat rent havremjöl. Det är dock lätt att göra själv i en mixer eller en blender.

Så gör man eget havremjöl av havregryn

Till de här underbara amerikanska pannkakorna malde jag eget havremjöl i en mixer. Vi har tidigare gjort både glutenfria proteinpannkakor och glutenfria vaniljvåfflor med lingongrädde på detta vis, så jag visste att det gick hur bra som helst. Till pannkakorna brukar vi mala och blanda allt i en riktigt bra blender. När jag skulle göra dessa amerikanska havrepannkakor var vi istället på landet och jag ville bjuda på en härlig frukost. Då fick det helt enkelt duga med en mixer med mixerskål eftersom det var det enda jag hade att tillgå.

Dessa amerikanska havrepannkakor var otroligt enkla att göra. Kul kuriosa är att jag några dagar senare gjorde vanliga amerikanska pannkakor av vetemjöl. Då kröp det fram att alla tyckte att dessa amerikanska havrepannkakor var godare och mer smakrika. Jag hade trott att de med vetemjöl skulle bli större, men de blev i stort sett likvärdiga. Tänk på att måttet nedan på 2,5 dl malda havregryn är färdigmalen mängd. Det går alltså åt lite mer havregryn tilt att mala mjölet. Jag malde en stor omgång och sparade i en påse.

» Här hittar du fler recept på pannkakor

Glutenfria amerikanska havrepannkakor

Cirka 8 stycken á 10 cm i diameter

Amerikanska havrepannkakor

2,5 dl malda havregryn
2 tsk bakpulver
2 msk strösocker eller 1 tsk stevia
1 krm salt
2,5 dl mjölk
2 msk flytande smör
1 ägg

1. Kör havregrynen till ett pulver i en mixer eller blender. Blanda i en bunke med bakpulver, strösocker och salt.

2. Vispa ihop mjölk, flytande och smör med ägg. Vispa ner i mjölblandningen och låt det svälla några minuter.

3. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i cirka 1 deciliter pannkakssmet per pannkaka. Stek gyllene på båda sidor. Servera med sirap och nystekt bacon.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.