Snittar till bubbel – Glutenfria aptitretare med skagenröra

Recept på tilltugg

Erik Lallerstedts skagen- och gubbröra är definitivt något att testa. Allra godast blir de på små snittar till fördrinken eller ett glas champagne. De är också goda att klicka upp i en avocadohalva eller på en bit knäckebröd – förslagsvis hemmagjort knäckebröd, om man är den pyssliga typen.

Själv kände jag att jag ville göra något annorlunda. Snittar är lätt att göra av utskurna brödbitar men är man glutenallergiker får man ta till andra knep.

Kikärtspoletter

Kikärtspoletter

Kikärtspoletter med gubbröra

Aptitretare utan gluten

Ja okej, jag är inte glutenintolerant, men det stoppade mig inte från att hitta på ett alternativ till vanliga snittar – mina gäster kan ju råka vara det. Jag är väldigt förtjust i kikärtor, därför bestämde jag mig för att ”baka” med kikärtor. De här små poletterna blev ett kul inslag till det mousserande eller champagnen, som alla gillade.

Till nyår, jul eller sommarfesten

Testa själv, det är himla enkelt och ger en helt annan karaktär åt snittarna. Dessutom kan du skryta om att du gjort nästan hela förplocket helt själv. Något köpt, något lagat – så att säga. De här passar bra både till nyår, jul och midsommar att servera till ett glas mousserande, champagne eller en drink.

Snittar till bubbel – Glutenfria aptitretare med skagenröra

Ca: 24 stycken
Temperatur: 200°

Kikärtspoletter med gubbröra

1 burk kikärtor
2 ägg
1 dl mandelmjöl
1 tsk vitlöksolja
salt, peppar

1 burk skagenröra (150g)
1 burk gubbröra (150g)
100g små trattkantareller
1 knippe bladpersilja
chilipulver

1. Skölj kikärtorna och ha ner dem samt resten av ingredienserna i en mixer. Kör till en slät smet.

2. Lägg ut ett bakplåtspapper och klicka ut röran i klickar om ca 5 centimeter i diameter. Platta till dem genom att föra skeden i cirklande rörelser så att de blir jämntjocka.

3. Grädda i 200° i ca 20-25 minuter. Vill du ha dem helt platta, lossa poletterna från bakplåtspappret efter 10 minuter, vänd på dem och tryck till försiktigt. Grädda ytterligare 10-15 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.

4. Toppa poletterna med någon god röra, exempelvis hälften med färdig skagenröra och andra hälften med gubbröra. Toppa gubbröran med lite smörstekt svamp och skagenröran med ett blad persilja och en dutt chilipulver.

Rekommenderat vin till: Cameleon Malbec (nr 6581) – 79:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.