Recept på tilltugg
Erik Lallerstedts skagen- och gubbröra är definitivt något att testa. Allra godast blir de på små snittar till fördrinken eller ett glas champagne. De är också goda att klicka upp i en avocadohalva eller på en bit knäckebröd – förslagsvis hemmagjort knäckebröd, om man är den pyssliga typen.
Själv kände jag att jag ville göra något annorlunda. Snittar är lätt att göra av utskurna brödbitar men är man glutenallergiker får man ta till andra knep.
Aptitretare utan gluten
Ja okej, jag är inte glutenintolerant, men det stoppade mig inte från att hitta på ett alternativ till vanliga snittar – mina gäster kan ju råka vara det. Jag är väldigt förtjust i kikärtor, därför bestämde jag mig för att ”baka” med kikärtor. De här små poletterna blev ett kul inslag till det mousserande eller champagnen, som alla gillade.
Till nyår, jul eller sommarfesten
Testa själv, det är himla enkelt och ger en helt annan karaktär åt snittarna. Dessutom kan du skryta om att du gjort nästan hela förplocket helt själv. Något köpt, något lagat – så att säga. De här passar bra både till nyår, jul och midsommar att servera till ett glas mousserande, champagne eller en drink.
Snittar till bubbel – Glutenfria aptitretare med skagenröra
1 burk kikärtor
2 ägg
1 dl mandelmjöl
1 tsk vitlöksolja
salt, peppar
1 burk skagenröra (150g)
1 burk gubbröra (150g)
100g små trattkantareller
1 knippe bladpersilja
chilipulver
1. Skölj kikärtorna och ha ner dem samt resten av ingredienserna i en mixer. Kör till en slät smet.
2. Lägg ut ett bakplåtspapper och klicka ut röran i klickar om ca 5 centimeter i diameter. Platta till dem genom att föra skeden i cirklande rörelser så att de blir jämntjocka.
3. Grädda i 200° i ca 20-25 minuter. Vill du ha dem helt platta, lossa poletterna från bakplåtspappret efter 10 minuter, vänd på dem och tryck till försiktigt. Grädda ytterligare 10-15 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
4. Toppa poletterna med någon god röra, exempelvis hälften med färdig skagenröra och andra hälften med gubbröra. Toppa gubbröran med lite smörstekt svamp och skagenröran med ett blad persilja och en dutt chilipulver.
Rekommenderat vin till: Cameleon Malbec (nr 6581) – 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej. Jag bakade dina kikärtssnittar i lördags. Jättegoda! Serverade dem med en bönröra, chiliflakes och persilja. Mmmmm så gott!
Hej, jag har en fråga kring kikärtssnittarna, kan man göra dom kvällen innan och förvara dom i en burk tills man ska servera dom? Eller är risken stor att dom blir sega och mjuka.
Hej Therese.
Jag har faktiskt inte provat själv och kan därför inte ge något bra svar på det, tyvärr. Spontant skulle jag säga att borde funka, men jag har som sagt inte testat själv.
Mvh
Madeleine
Hej.
Tack för ditt svar, jag får testa och göra några idag så ser vi hur dom är till imorgon så kan jag göra resten imorgon.
Hur många bottnar räcker en sats till?
Så jag vet vad jag har att räkna med?
Hur många det blir står högst upp i receptet. Du får så klart gärna berätta hur det blev, om du vill. Lycka till ;)
Mvh
Madeleine
Hej! Är nyfiken på hur det gick att spara dessa tills dagen därpå :- )