Glutenfria Kikärtsvåfflor

Våfflor utan gluten

Bara för att man är glutenintolerant betyder det inte att man ska behöva avstå från godsaker. Här i Landleys kök finns flera recept på våfflor, med enkelhet kan man byta det vanliga mjölet mot majsmjöl eller färdig, glutenfri mix. Här kommer i alla fall ett recept som redan från början är helt glutenfritt.

Recept till våffeldagen

Efter olika tester har jag kommit fram till att majsmjöl har godast smak i sig själv och är att föredra framför potatismjöl (även om båda funkar). Våfflorna behöver lite längre tid i järnet och får en aning segare konsistens.

Dessa våfflor kan även toppas med salta tillbehör och på så vis serveras som matvåfflor. Minska då bara sockret och öka mängden salt. I dessa har jag använd kokossocker som har en god kolaton. Dock går det precis lika bra med vanligt raffinerat socker, om man så önskar.

Du som är nötallergiker, tänk på att korsallergier gör att du kanske inte tål kikärtor, spana då in de andra recepten med glutenfria våfflor.

Glutenfria våfflor gjorda på kikärtor

Ca: 6 stycken

Glutenfria Kikärtsvåfflor

1,5 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk kokossocker
2 dl mjölk
1 burk kikärtor (ca 2,5 dl)
2 ägg
1 msk olja

Tillbehör:
3 dl vispgrädde
1 banan

1. Rör ihop majsstärkelse och bakpulver med salt och socker.

2. Skölj och mixa kikärtorna tillsammans med kall mjölk, ägg och olja. Vispa ihop med mjölet.

3. Grädda i smort järn. Vispa smeten innan du häller i en ny våffla.

4. Servera med vispad grädde och hallon.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.