Glutenfria proteinpannkakor

Oj, vad vi har ätit pannkakor på sistone. Jag måste nog också erkänna att det är mitt eget fel, även om det är sambon som lagat dem. Här om veckan tyckte jag att vi skulle äta ärtsoppa och pannkakor. Jag gjorde soppan och sambon fick i uppdrag att göra pannkakorna.

Godaste proteinpannkakorna

Eftersom en blender i toppklass spelar huvudrollen i vårt kök för tillfället fick sambon den smarta idén att göra pannkakssmeten i den. Blendern jag talar om är en Oster Versa – ett riktigt monster till maskin som proffsen använder. Motorn är otroligt kraftig, och ett stort plus är att den också är väldigt snygg. Eftersom pannkakorna han gjorde skulle göras på havregryn var det perfekt att göra dem i blendern.

Pannkakor på havre

Pannkakssmet i Oster VersaMen varför gör man pannkakor på havregryn, undrar du kanske nu? Ja, dels för att havregryn innehåller långsammare kolhydrater och dels för att havre är glutenfritt. Värt att poängtera är dock att all havre inte är garanterat glutenfri, även om havre är en glutenfri råvara.

Förklaringen till det har med odlingsplats och fabriken att göra. Ibland odlas olika sädesslag intill varandra, och i samband med detta kan sädesslag innehållande gluten (vete, korn eller råg) blåsa in på havrefälten. I de anläggningar där man producerar säker havre låter man heller inga av de andra sädesslagen gå igenom samma maskiner. På så vis kan man garantera att glutenallergiker inte blir sjuka.
Läs mer om gluten här.

Säker havre

Vill man ha garanterat glutenfri havre ska man kolla efter så kallad ”säker havre”. Semper är exempelvis en leverantör som tillhandahåller säker havre.

Ärtsoppa och pannkakor

Självklart kan man också göra pannkakorna på havremjöl. I pannkakorna hittar man också proteinpulver med vanilj och färsk banan. Det blir kanongott och lite bättre för formen. Servera förslagsvis pannkakorna med frukt eller bär, såväl som kesella eller grädde. Lite socker eller sylt sitter kanske inte fel det heller.

Glutenfria proteinpannkakor

Cirka 8 stycken

Glutenfria proteinpannkakor

3 dl havregryn
1 dl Whey (proteinpulver) vanilj
1,5 tesked bakpulver
1 nypa salt
1 tsk Stevia

3 ägg
1 banan
0,5 dl rapsolja
3 dl mjölk
lite agavesirap eller honung

1. Kör havregrynen med de övriga torrvarorna i blender tills havregrynen blivit till ett fint mjöl.

2. Ha ner ägg, banan, rapsolja, mjölk och agavesirap i blendern och kör till en slät smet. Låt stå till sig i cirka 15 minuter.

3. Grädda pannkakorna tunna i en klick kokosolja eller smör. Njut.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.