Glutenfria tilltugg med nötter och getost

Annorlunda, glutenfria tilltugg

Nötter och frönDessa annorlunda tilltugg är en kreation som min pappa hittat på. Han har en tendens att knasa till det lite, och för det mesta blir det riktigt bra – som dessa glutenfria tilltugg med nötter och getost.

Många snittar och aptitretare görs med bröd vilket gör att den som är glutenintolerant inte kan äta dem. Det är ju lite trist. Visst kan man köpa glutenfritt bröd, men till dessa små tilltugg gör man själva koppen av nötter, frön, smör och riven ost. Farsgubben kallar dessa för ”Getostnötter”, och det är ju ett klurigt namn :)

Nötblandningen har man ner i en silikonform – eller om du har något liknande, och sedan bakar man dem i ugnen. I den lilla koppen spritsar man sedan en kräm bestående av crème fraiche, getost, hackad mynta, flytande honung. Toppa med en litet pumpafrö eller någon ört.

» Här hittar du fler recept på goda aptitretare

Glutenfria tilltugg med nötter och getost

Glutenfria tilltugg med nötter och getost

Ca 30 stycken

Fröformar:

1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl sötmandel
100g smör
1 dl riven mild ost

Getostfyllning:

200g getost
1 msk hackad mynta
1 msk flytande honung
1 dl crème fraiche

  • Hacka pumpafrön, solrosfrön och mandlar i en mixer. Häll över smält smör och riven ost.
  • Tryck ut nötblandningen i små silikonformar. Grädda i 175°C i 15 minuter. Tryck ut fröformarna och låt dem torka till på hushållspapper.
  • Blanda getost med hackad mynta, honung och crème fraiche. Spritsa upp getostkrämen i formarna och dekorera med ett pumpafrö på toppen.

Rekommenderat vin till: Estelado Rosé (7475)

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.