Glutenfria vaniljvåfflor med lingongrädde

Low Carb och periodisk fasta

Jag äter sällan snabba kolhydrater eller gluten. De senaste åren har jag istället kört Low Carb, och sedan ett år tillbaka äter jag också enligt 16:8. 16:8 innebär att man äter sitt första mål mat vid lunchtid. Under denna så kallade periodiska fasta tränar jag och tar en shake med BCAA. Eftersom kroppen inte får någon energi under den tiden bränner den energi från fettdepåerna först. Läs mer om Periodisk fasta hos Jonas Bergqvist.

Min sambo som också tränar fick mig att börja med periodiska fastan, något jag absolut inte trodde jag skulle klara. Mitt argument var förstås att jag knappt kunde tänka utan näring, än mindre träna! Men efter att ha provat första gången var jag förvånad över hur enkelt det var. Förutom att tillföra protein gör också BCAA:n att man orkar och inte känner sig hungrig.

Våfflor med proteinpulver

Kung Markatta lingonpulver och blåbärspulverSjälvklart har även solen sina fläckar och någon gång ibland vill man ha något smaskigt att festa på – som våfflor. Jag älskar våfflor och har sedan ett par år tillbaka anammat traditionen med våffeldagen.

Jag tycker det är trevligt att grädda ett par goda våfflor och servera med mumsiga tillbehör. Jag har själv växt upp med färdig våffelmix, ni vet sån där som man blandar med vätska, men det är ju faktiskt inte minsta svårt att göra.

Lagom till våffeldagen tänkte jag bjuda på ett gott recept på träningsvåfflor. Våffeldagen infaller alltid den 25 mars varje år. Varför den kallas våffeldagen kan du läsa om här.

Recept på våfflor

De här våfflorna är helt glutenfria och smaksätts med Whey 80 proteinpulver med vaniljsmak. Sötman kommer från banan och Stevia. Själva grädden blir god och fint rosa med hjälp av Kung Markattas ekologiska lingonpulver.

» Ännu fler recept på våfflor hittar du här.

Glutenfria vaniljvåfflor med lingongräddeAnledningen till att de är glutenfria är för att man använder havregryn. Havre innehåller långsamma kolhydrater och är naturligt glutenfritt. En sak bör man dock tänka på om man är glutenintolerant – all havre är inte glutenfri! Därför ska man leta efter så kallad säker havre eller ren havre.

Glutenfri havre

Förklaringen till att all havre inte är glutenfri har med havrens odlingsplats att göra, samt de maskiner man skördar med och fabriken som processar den. Om olika sädesslag odlas intill varandra kan sädesslag innehållande gluten (vete, korn eller råg) blåsa in på havrefälten.

I de maskiner man skördar med och i de anläggningar där man producerar säker havre låter man heller inga av de andra sädesslagen gå igenom samma maskiner. På så vis kan man garantera att glutenallergiker inte blir sjuka. Läs mer om gluten här.

Semper är en av de producenter som tillhandahåller säker havre. Även Provena har glutenfritt havremjöl och olika havremixar.

Är gluten bra?

På senare tid har man kommit fram till att gluten ger läckande tarm – oavsett om man är glutenintolerant eller ej. Att välja en kost innehållande mindre gluten kan alltså vara att föredra för alla. Läs mer via länken ovan.

Glutenfria vaniljvåfflor med lingongrädde

Cirka 8 stycken

Glutenfria vaniljvåfflor med lingongrädde

3 dl havregryn
2-3 tsk bakpulver
1 dl Whey (proteinpulver) vanilj
1 nypa salt
1 tsk Stevia
3 ägg
1 banan
2 msk rapsolja
3 dl mjölk

1,5 dl vispgrädde
1 msk Kung Markatta lingonpulver

1. Ha ner havregryn, bakpulver, proteinpulver, salt och stevia i en blender. Kör till det blivit till ett fint mjöl.

2. Ha ner ägg, delad banan, rapsolja och mjölk och kör till en slät smet. Låt det stå till sig i cirka 15 minuter.

3. Pensla våffeljärnet med matfett och slå på smeten. Grädda våfflorna gyllene och servera med grädde, glass, sylt eller färska bär.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.