Bönbiffar med linssallad

Vegetariskt recept till middag

Sugen på något vegetariskt? Slå till på bönbiffar med linssallad. Den här rätten lagade jag ute på landet och bjöd mina föräldrar på. Varje gång jag lagar något vegetariskt får jag alltid höra hur gott det är med vegetariskt, men allt de själva aldrig vet vad de ska laga. Jag kan känna igen mig lite i det. Förr visste jag inte heller, men ju mer vegetariskt man lagar och experimenterar med det, desto mer nya saker kommer man på.

Mitt intresse för vegetarisk mat växte fram när vi var i Danmark för ett par år sedan. När vi var där besökte vi Mad Food Camp som anordnas av René Redzepi på Noma. Temat på Food Campen var vegetariskt, och jisses vad gott och inspirerande det var. Jag hade aldrig kunna tro att vegetarisk mat kunde vara så god och smakrik.

För mig har vegetariskt tidigare varit sallad och grönsaker, men blandar man upp det hela med linser, bönor, fröer och rotsaker, såväl råa som tillagade, då blir det så bra. Lite bilder på mat och leriga fötter på Mad Food Camp hittar du här.

Den här rätten är i alla fall helt vegetarisk och är både matig och mättande. Bönbiffarna görs av tre sorters bönor och salladen en blandning av blomkålsris och linser. Bönorna kan man variera som man vill. Vill man bara ha en sort tar man det. Servera med bearnaisesås och ett gott glas rosévin.

Bönbiffar med linssalladBönbiffar med linssallad

Goda bönbiffar med linssallad

För: 4 personer

Bönbiffar med linssallad

Bönbiffar:

1 tetra kidneybönor
1 tetra kikärtor
1 tetra svarta bönor
3 ägg
2 msk majsstärkelse
2 salladslökar
1 knippe färska örter (ex libbsticka, koriander och persilja)
salt, peppar

Linssallad:

3 dl svarta linser
1 liten burk majs
1 dl solrosfrön
300g blomkål
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Övrigt:

1 burk bearnaisesås

1. Skölj kidneybönor och kikärtor och ha ner dessa i en mixer tillsammans med ägg och majsstärkelse. Kör till en smet och häll över i en bunke. Skölj de svarta bönorna och ha ner i bönmixen. Mosa bönorna lätt med en sked och ha sedan ner hackad salladslök och örter. Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Smält smör i en stekpanna och klicka ut röran. Forma till biffar och stek gyllene på båda sidor.

2. Koka upp en kastrull med saltat vatten. När det kokar, sänk värmen så det bara sjuder och ha i linserna. Låt dessa sjuda i 25 minuter. Slå av vattnet och häll över linserna i en skål.

3. Häll av vätskan från majsen. Smält smör i en stekpanna och stek majsen så den får färg. Ha ner solrosfröna på slutet och låt de stekas med så de också får färg. Salta ett varv och blanda med linserna.

4. Riv blomkålen på de stora hålen på ett rivjärn. Smält smör i stekpannan och stek blomkålsrivet några minuter. Blanda med linserna. Servera med bönbiffarna och bearnaisesås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.