15 goda sallader som är svåra att motstå

Sallader som passar perfekt till grillat

Det perfekta sommartillbehöret måste väl ändå vara en sallad? En sallad kan man förbereda redan på morgonen och sedan ställa in i kylen. Ta fram på kvällen när det är dags att äta och servera exempelvis till det grillade. Vill man ha aalladen lite ljummen kör man den bara ett litet tag i micron innan det är dags att äta.

Både denna och förra sommaren gjorde jag massor av goda sallader. En matig sallad kan trots allt varieras på en mängd olika vis och kombineras med kött, fisk, fågel eller vego – lite beronde på vad man är sugen på och vad man har för preferenser. Vill man äta salladen som den är – som en huvudrätt, då adderar man bara proteinet i salladen. Det fina med en matig sallad är att man kan förbereda den på morgonen och ställa in i kylen. På kvällen när det är dags att äta är det bara att tillaga det som ska vara till och plocka fram salladen till det. Smidigt!

Madeleine Landley

Så gör du en annorlunda sallad

En sallad kan varieras på en mängd olika vis, förutom grönsaker och rotfrukter kan man ha i olika frön och nötter och olika typer av kolhydrater så som pasta, ris, quinoa, couscous samt olika sädesslag så som havre eller vete. Jag älskar också att ha i linser, bönor och kikärtor. Beroende på vad man har att tillgå i odlingarna kan man blanchera vax- eller brytbönor, strimla i färska sockerärtor eller ta späda kålsorter som svartkål eller grönkål istället för sallad.

Istället för sallad kan man naturligtvis också ta ogräs. Svinmålla exempelvis växer vilt och smakar som spenat. Varför betala för dyr sallad i butiken när det finns gratis precis utanför dörren? Kombinera det hela med en god vinägrett eller en enkel sås. En vinägrett behöver faktiskt inte vara knepigare är bara lite balsamvinäger och en skvätt olivolja för att addera syra och fett.

Tips på goda sallader att servera till annan mat

Här har jag samlat ihop mina favoriter när det kommer till goda sallader – helt enkelt 15 goda sallader som är svåra att motstå till grillat och annan mat denna sommar. Kolla också in dessa recept på potatissallad och coleslaw – två goda typer av sallader som är goda att servera till sommarmaten. Förutom de utvalda salladerna nedan, som är perfekta som tillbehör till middagen, hittar du alla övriga recept på sallader här.

15 goda sallader som är svåra att motstå

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.